19 april 2022

Från Lill-Babs till Leila K – ny stadsvandring i Stockholm

Sverige har och har haft ett antal stadsvandringar på musiktema. Nu kommer en som inte gjorts tidigare på temat: ”Från Lill-Babs till Leila K – ny stadsvandring med musik i Stockholm”.

Fullsatt för Lill-Babs, kaos med Leila K och en operakatastrof i Kungsträdgården under sent 1800-tal. Scenkonstmuseet och Stockholms Kvinnohistoriska bjuder från 8 maj in till en musikalisk stadsvandring skapad av den prisade författaren Anna Charlotta Gunnarson.

Runtom i Stockholm ekar musik från svunna tider. Gunnarson, författare till bland annat Kvinnorna som formade pophistorien, tar med till fullsatta salonger och hippa källarlokaler, till operadivor och nattklubbsdrottningar.

– Det har varit en ren fröjd att välja bland alla tjejer som gjort musikaliska avtryck i city. Jag landade i fem superstarka historier om lika många öden, epoker och genrer. De här pionjärerna har slitit som djur och mottagit folkets kärlek, men här finns också berättelser om kvinnoförtryck, rasism och dödade fans. Det är både deppigt och peppigt, säger Gunnarson i ett pressmeddelande.

Hon har grävt fram historier om smuggling bakom järnridån, hittat landets trendigaste skivställe år 1932 och riktat strålkastaren mot ett ödesmättat balkongframträdande på Grand Hotel 1885.

En kunnig guide leder deltagarna mellan fem centrala platser där de får möta några av de kvinnor som varit med och format den svenska musikhistorien. Speciellt för denna vandring är att alla deltagare förses med hörlurar för att kunna njuta av både historiska fakta och musik: här blandas hundraåriga örhängen med elektriska 90-talshits.

– Det svindlar när man hör låtarna på plats, på nolltid hamnar man i rätt stämning. Jag får rysningar av att tänka mig in i kvällen då en av Sveriges största hits dånade ut över Nybroviken för första gången. Och vad hände egentligen med Greta Garbos oväntade sånginspelning? Tänk vad kvinnor åstadkommit i musiksvängen och så viktigt det är att vi minns det, fortsätter Anna Charlotta Gunnarson.

Vandringen har premiär söndag den 8 maj. Ett smakprov med två stopp ges under Kulturnatt Stockholm den 23 april.

Personer i vandringen:

Kristina Nilsson (1843–1921)

Kai Gullmar (1905–1982)

Lill-Babs (1938–2018)

Alexandra Charles (f. 1946)

Leila K (f. 1971)

Lars Nylin