12 april 2022

Nya jurymedlemmar Swedish Music Hall Of Fame

Swedish Music Hall of Fame har fått två nya jurymedlemmar: Alexandra Sundqvist, musikredaktör på Dagens Nyheter, och Mathias Bridfelt, TV-musikredaktör.

Likt mycket annat är institutionen Swedish Music Hall of Fame på väg tillbaka efter viss pandemidvala. Just nu pågår juryarbetet inför det första invalet sedan 2018 som inte kommer att presenteras i onlineformat.

I den jury som gör det urvalet finns två nya namn: Alexandra Sundqvist, musikredaktör och författare, respektive Mathias Bridfelt, mångårig artistredaktör för program på bland annat SVT och TV4. Dessa kompletterar Stefan Wermelin, Petra Markgren Wangler och Lars Nylin i den jury som fram till idag valt in 61 namn sedan starten 2014.

– Vi ersätter Tara Moshizi och Fredrik Strage, som båda gjort sina juryår enligt reglerna, med två lysande nya namn. Alexandra har bl.a skrivit en briljant bok om Barbro Hörberg och gjort en radiodokumentär om Merit Hemmingson. Begåvat nog är båda redan invalda så Alexandra kan utan jäv komma in med sina kunskaper. Mathias är ett levande lexikon om i synnerhet de senaste 30 årens svenska populärmusik, men har även mycket bra koll på det som hände innan. Vad radiolegenden Stefan och TV-diton Petra kan, det vet nog alla som engageras av ämnet svensk populärmusik-historia, säger juryns ordförande Lars Nylin, till vardags redaktör här på MI.

2019 gjorde Swedish Music Hall of Fame en ofrivillig paus sedan eldsjälen och VD:n Lottie Wiking tragiskt gått bort. 2020 valdes 10 namn in med en ceremoni på nätet. 2021 blev det på grund av samma pandemi en digital upprepning, nu med fem nya namn. Men snart blir det åter ett inval som presenteras ”live”. Nylin är hemlighetsfull med vad som kommer att ske.

– Jag nöjer mig med att säga att de ansvariga bakom denna ideella stiftelse gjort ett mycket bra jobb för att både vara konsekvent gällande Swedish Music Hall of Fames korta historia OCH att överraska oss.

MI lär få skäl att återkomma.

Christel Valsinger