24 mars 2022

Stim bryter med sin ryska motsvarighet

Stim stoppar alla utbetalningar till det ryska upphovsrättssällskapet RAO med omedelbar verkan, med anledning av den ryska invasionen av Ukraina. Det meddelade upphovsrättsorganisationen under onsdagen.

CISAC, världens största nätverk av upphovsrättssällskap, meddelade tidigare i veckan att det är upp till varje enskild medlemsorganisation att bestämma hur de vill hantera sina affärsmässiga relationer med Ryssland. I CISAC ingår bland annat svenska Stim, brittiska brittiska PRS for Music och amerikanska BMI. Både PRS och BMI har tidigare tillkännagivit att man frusit sitt samarbete med RAO (Russian Author’s Society). Nu går Stim samma väg och stoppar med omedelbar verkan alla utbetalningar till RAO.

”Vi står i solidaritet med och uttalar vårt fulla stöd för det ukrainska folket, kreatörer och den kulturella sektorn”, skriver Stim på sin hemsida och lyfter också andra internationella initiativ för att stötta Ukraina och kreatörer på flykt: stödfonden Creators for Ukraine, en internationell namninsamling där musikskapare kan skriva under för att visa sitt stöd för för ukrainska kretaörer samt Songs for Ukraine – ett initiativ för att visa solidaritet och stöd för ukrainska kreatörer genom att sprida ukrainsk musik under hashtaggen #songsforukraine. En sådan spellista finns t ex här.

Christel Valsinger