24 mars 2022

Regeringens priser till ABBA, Håkan Hardenberger och EXMS

Regeringens musikexportpris för utomordentliga insatser för svensk musikexport 2021 tilldelades i onsdags ABBA vid en ceremoni på UD i Stockholm. Regeringens hederspris 2021 för mångåriga insatser för svensk musikexport tilldelades trumpetaren Håkan Hardenberger, Regeringens hedersomnämnande 2021 för insatser av särskild betydelse för svensk musiks internationalisering tilldelades Export Music Sweden.

Vinnaren av Regeringens musikexportpris presenterades under en ceremoni i Blå salongen på Utrikesdepartementet med Elenore Kanter från Regeringskansliet som presentatör. Priset delas varje år ut till svenska musikskapare som bidragit till exportframgångar och till att sprida en modern och positiv bild av Sverige i utlandet.

– ABBA är sedan 50 år ett signum för den globala svenska musikframgången och har i allra högsta grad bidragit till att sätta Sverige på den internationella kartan. Att kunna återta scenen efter 40 års uppehåll är helt enastående och en otrolig bragd, säger utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor Anna Hallberg vid ceremonin.

ABBA representerades av Björn Ulvaeus och Benny Andersson. Vid en frågestund med jurymedlemmen Linda Portnoff svarade Andersson på frågan vad han är mest stolt över under åren med ABBA:

-Att vi fortsatt är fyra vänner.

Ulvaeus fyllde på med att han är väldigt stolt över att ABBA:s musik fortfarande låter tidlös.

Juryns motivering är:

”Det är inte varje dag BBC flyttar en nyhetssändning för att premiära ny pop. Men, så stort blev det när ABBA presenterade sina första nya sånger på hela 40 år. Plötsligt var en av historiens största popmusikmakare tillbaka. ABBA:s återkomst med albumet ”Voyage” blev inte bara en av pophistoriens största, mest överraskande och bejublade, den slog också nya rekord. Fullängdaren nådde topplistans topp i 18 länder och gav kvartetten dess högsta listplacering för album någonsin i USA samt blev årets mest sålda i Tyskland. Framgången var som störst i England. Bara Beatles och sex andra akter har nått förstaplatsen fler än de tio gånger som ABBA gjorde hösten 2021. ”Voyage” blev det snabbast säljande albumet någonsin på 2000-talet i samma land. På tre dagar såldes dessutom en kvarts miljon biljetter till gruppens kommande, omtalade och spektakulära avatar-scenshow i London som har premiär våren 2022. I år är det 50 år och över 400 miljoner sålda skivor sedan ABBA bildades. Det Agnetha, Björn, Benny och Annifrid påbörjade 1972 blev ett första stort steg i historien om den svenska musikframgången globalt. Thank you for the music!”

Efter ceremonin tog Benny Andersson upp tråden genom att spela just Thank You For The Music i en improviserad stund vid ett piano i salongen. Innan det hade Jennie Abrahamsson tolkat ABBA:s I Have A Dream.

Övriga nominerade till Regeringens musikexportpris var A36, Julia Karlsson & Anton Rundberg och Neiked.

Regeringens hederspris för mångåriga insatser för svensk musikexport gick till trumpetaren Håkan Hardenberger. Denne är på turné och fick priset dagarna innan. Juryns motivering är:

”Håkan Hardenberger har i många år varit en av världens mest eftertraktade trumpetare. Alla älskare av klassisk musik har någon gång hört honom spela Haydns trumpetkonsert. Han är en flitig gäst på de stora konsertscenerna och har spelat med orkestrar som New York Philharmonic, Londons Symphony och Berliner Philharmoniker. Det som gör honom unik är hans nyfikenhet och vilja att skapa nytt. Han utforskar ständigt sitt instruments möjligheter i genrer och stil och bjuder oss på oväntade resor i tid och rum. Flera av vår tids största kompositörer har skrivit musik till honom och han tar med sig den svenska repertoaren ut i världen där han turnerar regelbundet, både som solist och dirigent. När han i fjol fyllde 60 firade han med att instifta Hardenberger International Trumpet Competition i Köpenhamn och Malmö, där unga trumpetare från hela världen får chans att utvecklas och samtidigt upprätthålla arvet från Håkan Hardenberger, en av Sveriges genom tiderna främsta, internationella solister.”

Regeringens hedersomnämnande för insatser av särskild betydelse för svensk musiks internationalisering tilldelades Export Music Sweden. Där tog VD Jesper Thorsson mot priset. Juryns motivering är:

”Utifrån betraktat kan det svenska musikexportundret tyckas som ett självspelande piano. Men självklart är det inte så. Åtskilliga branschaktörer sliter året runt för att göra det möjligt att Sverige såväl blivit världens tredje störste exportör av hits per capita, som ett land som med respekt nämns i de mest skilda genrer. Export Music Sweden, ExMS, spelar en ständig central roll. Sedan den ursprungliga starten 1993 har ExMS under senare år blivit ett alltmer väloljat nav som direkt eller indirekt finns med i bilden vid blågul musikexport. Det handlar bland annat om stark svensk närvaro på branschmässor, seminarier, festivaler och andra globala händelser. Man uppmärksammar och sprider intresset för svensk musik utomlands, ofta i samarbete med Svenska institutet, Utrikesdepartementet, ambassader och andra parter. De senaste tio åren har ExMS dessutom i växande omfattning tagit rollen av branschutbildare och guide på hemmaplan – med egna seminarier och föreläsningar i alla de ämnen som förknippas med samtida global musikindustri. Det inkluderar alla genres och alla typer av rättighetshavare; artister, musiker, låtskrivare, skivbolag. Under pandemin ökade tempot ännu mer med landsguider, digitala låtskrivarläger och trade-missions. Sverige har ett unikt musikvarumärke ute i världen och med hjälp av ExMS har svensk musiks internationella karisma blivit ännu starkare.”

Juryn för Regeringens musikexportpris består av:

Anna Sjölund, vd Live Nation

Anna-Karin Larsson, musikchef SR Musik, Sveriges Radio P2

Isabel Thomson, handläggare musik, musikutgivning, Kulturrådet

Jesper Thorsson, vd Export Music Sweden

Lars Nylin, chefredaktör och ansvarig utgivare Musikindustrin.se

Linda Portnoff, vd Musiksverige

Ludvig Werner, vd IFPI

Per Sinding-Larsen, musikjournalist Sveriges Television

Robert Sehlberg, musikchef NENT Group Sverige

Christel Valsinger

Foto Ida Drake