15 februari 2022

Stim utbildar om rättigheter i ny videoserie

Stim har lanserat en en serie filmer för att hjälpa låtskrivare att få koll på sina rättigheter. Under namnet Stim Academy informeras tittarna om upphovsrätt, ersättning och verkregistrering. Programledare är Ida Staxenius, Writer Relations Manager på Stim, och Pato Pooh, grundare av musikbolaget NBL Nation.

”Stim Academy är vad vi alla hade behövt i början av våra karriärer eftersom man har så många frågor som ny i branschen”, säger Pato Pooh i pressmeddelandet om Stim Academy. Ida Staxenius tycker att det är ett bra svar på varför videoserien tagits fram.

– Vi ser idag ett stort flöde av nya låtskrivare som är selfmade, det vill säga de har inte gått traditionella musikutbildningar där de fått lära sig grunderna om Stim, upphovsrätt och branschen. Med Stim Academy besvarar vi de vanligaste frågorna vi får samt informerar om vad låtskrivare behöver göra för att få betalt när deras musik spelas.

Serien, som finns på Youtube, består av fem avsnitt, alla under 20 minuter långa, där frågor som upphovsrätt och ersättning avhandlas. Avsnitten gästas bland annat av Lisa Stålspets, chefsjurist på Stim och Atena Banisaid, senior A&R på Sony Music Publishing.

Förhoppningen är att höja kunskapsnivån och sänka trösklarna för nya låtskrivare att ansluta sig och registrera sina låtar, menar Ida Staxenius.

Vilka frågor märker du att framförallt unga låtskrivare behöver få mer kunskap om?

– De vanligaste frågorna handlar oftast om hur och när man får pengar från Stim. Det viktigaste man ska ta med sig som ny låtskrivare är att så länge man stimansluter sig och registrerar sina låtar i tid så har man gett oss vad vi behöver för att göra vårt jobb.

– Något man har stor nytta av som ny låtskrivare är också grundkunskap om upphovsrätt, eftersom det är förutsättningen till att man faktiskt får betalt när musiken spelas. I avsnitt tre går vi igenom de viktigaste delarna och slår hål på några myter som finns.

Du programleder tillsammans med Pato Pooh på NBL Nation. Är det en roll du tagit dig an förut?

– Nej, rollen som programledare är helt ny, men det känns toppen! Det har varit jättekul att göra detta ihop med Pato och Stim Academy är ett format vi kommer jobba vidare med och utveckla.

Det känns som att Stim blivit mer synligt de senaste åren, genom Stim Music Room – där du jobbar – och Stim-appen som lanserades förra året. Är det här ytterligare ett steg i att komma närmare medlemmarna?

– Ja absolut! Stim har de senaste åren satsat mycket på att jobba utifrån-och-in och utveckla våra tjänster efter låtskrivares faktiska behov och önskningar. För oss är deras feedback grunden för all vidareutveckling och något som kommer att fortsätta att prioriteras. Det är viktigt för oss att den snabbt föränderliga musikbranschen är en plats där man både kan tjäna pengar på sitt skapande men också må bra i, för att ny musik ska kunna skapas i generationer framöver.

Filmerna hittar du här.

Christel Valsinger