8 februari 2022

4 Snabba: Sandra Bjurman, Melloaktuell låtskrivare

Låtskrivaren Sandra Bjurman vann Eurovision Song Contest 2011 med Azerbajdzjans bidrag Running Scared. Sen dess har hon står bakom en rad av landets bidrag i ESC. I år gör hon dock comeback i svenska Melodifestivalen. Låten ”Face in the Crowd” framförs av Browsing Collection i deltävlingen nu på lördag.

Sandra Bjurman var en av låtskrivarna bakom Louise Hoffstens Melodifestivalsbidrag Only The Dead Fish Follow The stream, som slutade femma i finalen 2013. I år har hon skrivit låten Face In The Crowd tillsammans med Jimmy Wahlsteen och medlemmarna i Browsing Collection, som framför låten i lördagens deltävling i Avicii Arena.

Hur kom låten Face in the Crowd till?

– Jag och Jimmy hade skrivit denna låt och skickade en demoskiss till tjejerna förra året.  Vid något tillfälle på vägen blev den aktuell för Mello vilket inte var tanken från start och då blev det extra viktigt att tjejerna fick tid att vända och vrida på låten tills den lät som de gör. Idag är det snabbt, hårt och asläckert!

Du är annars känd som återkommande svensk låtskrivare bakom Azerbajdzjans bidrag i ESC. Hur hamnade du i den positionen?

– Jag skrev tillsammans med Stefan Örn och Anders Bagge en låt år 2010 (Drip Drop) som landet uppskattade mycket och därefter tog vi hem vinst året därpå och efter det var man praktiskt tagen en familjemedlem. Till slut uns på pinsamt och jag har aktivt därefter tackat nej.

Du skrev också Ukrainas ESC-bidrag 2014. Är det stor skillnad på att skriva för andra länder jämfört med Sverige?

– Inte någon större skillnad vid skapandet av verket för mig men desto större med allt arbete kring numret där jag alltid utomlands är involverad i det mesta.

Hur ser ditt låtskrivarliv ut i övrigt, jobbar du till exempel med några särskilda artister?

– Jag skriver enormt mycket varje år till otaliga artister. I fjol skrev jag över hundra låtar men i år är fokus lite mer på mina egna indie-akter som börjar ta fart. Ut och spela är något jag har längtat efter och nu har jag äntligen ynnesten att kunna göra det. Håll utkik efter Velvet Moon och Bjurman!

Christel Valsinger