29 januari 2022

4 snabba: Charlie Petersson, skådis och gatumusiker

Vi har sett honom i Viaplay-serien Tjockare än vatten. Just nu gör han sin första svenska film och en internationell roll är klar. Men Södertäljekillen Charlie Petersson är också musikälskare. I sådan grad att ha åkte Europa runt som gatumusiker och gjrde SVT-dokumentären Street Tunes. Med sin iPhone.

Hur fick du idén och hur blev det en TV-serie?
– Jag har alltid varit fascinerad av gatuartister. Vilka är dom? Blir de rika på att lira på gatan eller är hemlösa? Kan de försörja sig på det? Jag fick då idén att det vore coolt och intressant om en medelmåttig musiker (jag) tog reda på det. Det var en idé jag hade haft i tre-fyra år och alltid drömt om att våga göra. Men eftersom idén är så unik visste jag inte om den skulle funka i praktiken. När vi hade en månads paus i inspelningarna av tredje säsongen av Viaplay-serien Tjockare än vatten tog jag modet till mig och kastade mig ut, ovetande om att det skulle bli ett äventyr som förändrade mitt liv på alla sätt.

Hur gick det praktiskt till att göra dokumentären?
-Jag gjorde äventyret själv, filmade allt själv och klippte allt själv och plockade sedan in kolorist och ljudmixare för att höja kvaliteten i ljud och bild. Jag tog sedan den färdiga produkten till Peter MarsLigistfilm som sedan öppnade dörrarna till kanalerna och efter några rundor hos alla kanaler landade den hos SVT. Sjukt nog så är hela Street Tunes filmad med en iPhone 8!

Du är till vardags skådis, hur är det med musiken?
-Musik är allt för mig! Jag tror faktiskt att jag har lika mycket kärlek och passion för musik som jag har till skådespeleri och film, om inte mer. Jag lärde mig spela gitarr i pojkrummet när jag var 14-15, och tränade upp min sångröst runt 20-årsåldern. Jag hade ett band ett tag och vi skrev och spelade britpop (Oasis-ish sound). Men eftersom jag gjort film till mitt yrke så har jag alltid sagt att musik ska få vara oförstört och icke-jobb-relaterat för mig. Uppenbarligen har jag brutit den regeln nu med Street Tunes, haha.

Vad händer härnäst?
-I höstas fick jag skådespela i en stor internationell långfilm på engelska, som kommer ut på biografer över hela världen senare i år, men jag får inte berätta någonting mer om det än. Just nu gör jag min första huvudroll i en svensk långfilm, Drama Kings, producerad av Omanovic Production med bl.a. Wilma Lidén och Sten Ljunggren i de andra rollerna. Målet är också att färdigutveckla ett serieprogramformat på Street Tunes med kända svenska artister och få grönt ljus av en kanal och gå in i produktion i sommar.

Street Tunes har premiär på SVT play söndag 30 Januari.

Lars Nylin