28 januari 2022

”Vi blev överrumplade”. Svenska Musikfonden svarar på kritik

Nyligen berättade MI om stödet Gage för Gig från den ideella stiftelsen Svenska Musikfonden. Sedan fonden stängt ansökan i förtid kom det åtskillig kritik på sociala medier. Nu svarar Svenska Musikfonden.

Det aktuella stödet, 5000 kronor för inställda spelningar, är fjärde rundan av utbetalningar från den ideella stiftelsen Svenska Musikfonden, med Sarah Dawn Finer och Martin Stenmarck bland sambassadörerna. På torsdagen stängde ansökan för Gage för Gig, tidigare än annonserat datum. Kritiken var inte nådig bland musiker på sociala medier. Några hörde även av sig till MI.

-Det tog mig en dags arbete med att samla in avtal, sms och mail om bokningar, överenskommelser och bevis på avbokningar. När jag till slut var redo att skicka in ansökan så fick jag meddelandet att ansökningstiden var slut. Mycket märkligt och snopet att korta av ansökningstiden p g a så många ansökningar. Många kollegor är grymt irriterade över tiden de lagt ner på ansökan och nu anses tyvärr fonden som helt oseriös, skriver en i ett mejl.

Men artisten i fråga understryker också en annan aspekt, behovet av stöd:

-Att fonden får så oväntat många ansökningar är ett tydligt tecken på att behovet på stöd är enormt stort bland musikerna, och att det är dags för regeringen att snabbt komma fram med stöd för helt utebliven inkomst dessa månader med restriktioner.

När MI frågar Jimmy Palmqvist på Svenska Musikfonden om varför man stängt i förtid pekar han på det överraskande stora antalet ansökningar under några få dagar, hundratals ansökningar kom in omedelbart.

-Vilket vi tidigare fått under 4 veckor. Det överrumplade oss. Det är självklart en lärdom för framtiden för en liten organisation, säger han.

I ett officiellt uttalande skriver stiftelsen:

”Det här är fjärde omgången Covid19-bidrag vi delar ut. Tidigare ansökningsperioder har varit längre. Den här gången satte vi en kortare period för att hinna betala ut bidragen i februari. Intresset har varit enormt och i denna omgång inkom det hundratals ansökningar på bara ett par dagar, vilket visar tydligt på det stora behovet som finns.”

Meddelandet fortsätter:

”Vår intention med Gage För Gig har varit att snabbt agera och kunna ge ett litet bidrag i dessa tuffa tider. Nu får vi hoppas att det vänder och att scenerna kan öppnas upp snart igen.”

Lars Nylin