17 januari 2022

Magnus Gustavsson ny i styrelsen för Konstnärsnämnden

Magnus Gustafsson, senior rådgivare vid Musik i Syd, är ny i styrelsen för Konstnärsnämnden. 

Konstnärsnämnden leds av en styrelse som utses av regeringen och vid senaste regeringssammanträdet beslutades om två nya ledamöter i styrelsen. Magnus Gustafsson, senior rådgivare vid Musik i Syd, är en av dessa. Även teaterchefen Fransesca Quartey är ny.

– Konstnärskåren går just nu igenom en kris utan motstycke och Konstnärsnämndens roll är därför kanske viktigare än någonsin. Jag är mycket glad att Fransesca Quartey och Magnus Gustafsson valt att tacka ja till detta uppdrag och ser fram emot att ta del av deras kunskap och erfarenheter i styrelsearbetet, säger Ellen Wettmark, ordförande i Konstnärsnämndens styrelse.

Magnus Gustafsson har varit ledamot i konstnärliga rådet vid Statens musikverk sedan 2018. Han är senior rådgivare vid Musik i Syd och han har tidigare varit ordförande för Statens Kulturråds fonogramsstödgrupp och anlitats som sakkunnig av Nordiska ministerrådet. Magnus är fil. dr. i musikvetenskap, riksspelman och har också arbetat på Sveriges Radio.

Styrelsen består av högst tolv ledamöter. Fem av ledamöterna kan tillsättas efter förslag från konstnärsorganisationer. Direktören utses av regeringen och är chef för myndigheten samt styrelseledamot. Ordförande i styrelsen är Ellen Wettmark.

Arbetsgruppen för musik är för närvarande: 

Patrik Örnkloo, programansvarig, Luleå, ordförande

Jennie Abrahamsson, musiker och komponist, Stockholm, vice ordförande

Katrine Amsler, musiker, komponist och ljuddesigner, Köpenhamn

Edin Bahtijaragic, musiker och verksamhetsledare, Malmö

Karin Dornbush, musiker och konstnärlig ledare, Allschwil

Mathias Eick, musiker och komponist, Oslo

Pär Grindvik, musiker och komponist, Berlin

Thomas Hedlund, musiker och komponist, Umeå

Maud Lindström, musiker och komponist, Tollered

Christian Pallin, arrangör, Göteborg

Steingrimur Rohloff, komponist, Köpenhamn

Sophia Stinnerbom, musiker och komponist, Östra Ämtervik

Sofia Söderberg, dirigent och musiker, Lund

Lars Nylin