8 januari 2022

Svenskdominerat nytt album med The Weeknd

 

Vi har vant oss vid att nytt album med The Weeknd betyder åtskilliga svenska credits. På ny Dawn FM är det än mer markant än tidigare.

På megasuccén After Hours från 2020 hade drygt hälften av The Weekends album blågula credits. På nya Dawn FM – släppt i ett enda ”drop” i fredags – är det svenska inslaget än mer markant. Max Martin har bidragit som låtskrivare och/eller producent på 14 av 16 spår. Oscar Holter på 12.

Dessutom adderar Swedish House Mafia till tidigare släppta Moth To A Flame dessutom Sacrifice och How Do I Make Love Me. Den loopade melodi i Sacrifice är hämtad från Roar med Axwell /\ Ingrosso. Utöver SHM-trio är Carl ”Desembra” Nordström med som ljuddesigner.

Martin ”Max Martin” Sandberg har samarbetat med The Weeknd sedan genombrottet.  Oscar Holter kom in med After Hours och låtarna Blinding Lights, Hardest to Love och Save Your Tears.

Dawn FM har mestadels fått lysande kritik. I skrivande stund har den 89 av 100 i så kallad metascore på recensionssajten Metacritic som väger åsikter i amerikansk och brittisk press. Även i Sverige är reaktionen positiv även om Dagens Nyheter är lite svalare.

Lars Nylin