3 januari 2022

Wham! vs Mariah Carey avgjort för 2021

Även årets sista Sverigetopplistan går nästa helt i jultema på topp 100. Wham! toppar för andra vecka med Last Christmas [Epic/Sony]. Men icke-jul-musiken laddar om med ett antal klättringar. ABBA passerade helgerna med tre ettor för Voyage [Polar/Universal].

Spalten var helt ute och seglade förra veckan. Även vecka 52 går givetvis helt i julmusikens tecken. Mariah Carey är kvar som 2 med All I Want For Christmas Is You [Columbia/Sony] och Triad är ett på den svenska jultoppen med Tänd ett ljus [Parlophone/Warner] som slutlig nummer 4.

Ed Sheeran och Elton John nådde till sist plats 3 med årsfärska Merry Christmas [Atlantic/Warner] och har möjligen inlett en stark era bland jullåtar.

Efter att spalten slutat rodna kan vi återgå till frågan om vilka som tar över från den första ”vanliga” listan 2022, som presenteras på fredag.

Fyra låtar ligger i startblocken:

Saretti kommer tillbaka från plats 16 och är nu 9 med Som dom [Ringtone Records]. TikTok-fenomenet Gayle med Abcdefu [Atlantic/Warner] klättar åter, nu från 13 till 11. Mohela går från 17 till 14 med Lotta & Sanna [Island/Universal]. Slutligen har vi förra ettan Adele som nu kommer tillbaka från 22 till 16 med tidigare ettan Easy On Me [Columbia/Sony].

Att normaliteten på listan närmar sig visas också i en nyhet på plats 41. Den nigerianske sångaren Fireboy DML gästas av Ed Sheeran i en remix av afrobeat-låten Peru [Empire].

På albumfronten blir det intressant att se om Så mycket bättre – säsong 12 [Playground] har kraft att peta ned Abba från åtminstone täten av fysiska listan. Ur TV-serien kommer annars Melissa Horn starkt som 4 på stora listan med Så mycket bättre 2021 – tolkningarna [Columbia/Sony].

Alla fakta här www.sverigetopplistan.se

Lars Nylin