21 december 2021

Publikrestriktionerna tillbaka

Sittande publik för arrangemang med fler än 20 deltagare och inget nattklubbsfestande i mellandagarna. Regeringen presenterade idag nya restriktioner för att minska spridningen av Covid-19. 

En ny virusvariant, ökad smittspridning och högre belastning på sjukvården är anledningen till att regeringen presenterat fler restriktioner idag. Bland de nya åtgärderna finns hemarbete för alla som har möjlighet och begränsning av trängsel i butiker och köpcentrum.

För restauranger gäller sittande servering och en meters avstånd mellan sällskapen. Det innebär att det inte kan bli något festande på nattklubbar under hemvändande och mellandagar.

Allmänna sammankomster med fler än 20 personer behöver ha en sittande publik. Utan vaccinbevis krävs avstånd mellan sällskapen, som får bestå av max åtta personer, samt ett maxantal på 500 personer. Vid en publik på över 500 personer krävs vaccinationsbevis och avstånd mellan sällskapen, som får bestå av max åtta personer.

Max 50 personer får samlas vid privata sammankomster.

Restriktionerna gäller från och med den 23 december. Regeringen uppmanar alla som inte vaccinerat sig att boka tid för det och alla som får möjlighet att ta sin tredje dos gör det. Den tredje dosen ser ut att öka skyddet mot den nya virusvarianten Omikron. När vaccintäckningen med tredje dosen ökat kan användningen av vaccinbevis komma att utökas, men innan dess krävs mer kunskap.

Under dagens presskonferens meddelades också att regeringen skjuter till 120 miljoner extra till kulturområdet för att minska ekonomiska följdverkningar av restriktionerna.

Christel Valsinger