Nyheter 21 november 2021

Spotify och YouTube stöttar Session med 12 miljoner

Session, tidigare Auddly, får stöttning motsvarande 12 miljoner kronor av Youtube och Spotify. Bakom bolaget står låtskrivaren Niclas Molinder och Björn Ulvaeus. Även Max Martin finns med i bilden.

Session, tidigare Auddly, grundades 2012 av låtskrivaren Niclas Molinder. Bolaget har utvecklat en tjänst som med hjälp av metadata samlar in vem som gjort vad vid en inspelning. Björn Ulvaeus, sedan 2019 ordförande för kompositörernas paraplyorganisation CISAC, har ofta uttalat sitt engagemang i frågan. Ulvaeus, som äger över 90 procent av aktierna i Session, säger in ett pressmeddelande:

”Låtskrivare måste kunna skriva musik utan att oroa sig för administrationen kring metadata. Samtidigt förlorar miljontals kreatörer rättvis betalning på grund av felaktig inspelningsinformation. Musikindustrin förtjänar bättre. Vi är mycket glada över att två av de största streamingbolagen stöder vårt mål och välkomnar andra aktörer”.

-Pengarna kommer att användas för att påskynda utvecklingen av vår teknik som hjälper musikkreatörer att samla in all viktig data under den kreativa processen så alla inblandade i en låt får sina credits och rätt betalt. Detta är ett unikt samarbete mellan dom två största streamingtjänsterna vilket är ett stort steg framåt för alla som skapar musik., säger Molander till MI.

Session sjösätts 22/12.

Lars Nylin

Foto:Emil Nils Nylander/Session