14 november 2021

Alla vinnarna i Musikförläggarnas Pris 2020/2021

I fredags utsågs vinnarna i Musikförläggarnas Pris 2020 och 2021 vid en gala på Grand Hôtel i Stockholm. Bland de musikskapare som fick ta emot pris fanns Robyn, Oscar Holter, Daniela Rathana, Myra Granberg, Straynané, Ana Diaz och Cazzi Opeia.

Galans stora vinnare blev Ane Brun och duon Max Martin & Oscar Holter, som tog hem två utmärkelser var. Robyn var på plats för att ta emot Musikförläggarnas hederspris 2021.

Eftersom pandemin hindrade galan från att arrangeras förra året prisades och hyllades musikskapare för både 2020 och 2021 på Grand Hôtel. Ane “Ane Brun” Brunvoll utsågs till Årets textförfattare 2021 och Årets kompositör 2021 för sina album After The Great Storm och How Beauty Holds The Hand Of Sorrow, där hon utforskar sorg, avsked, längtan och saknad efter sin fars bortgång.

“Att lyssna är att drabbas av insikten om hur det vackra vi har kan gå förlorat. Ändå förmedlas tröst och ljus – kanske för att kärleken är så starkt närvarande i det hon skriver”, enligt juryns motivering.

– Det här är ett så mäktigt pris, för man går så långt in i sitt inre, och släpper ut det. Och sedan säger folk att “vi förstår, du kommunicerar, vi hör vad du säger, vi känner någonting”. Det är så stort, det är så fint, vilken bekräftelse, sa Ane “Ane Brun” Brunvoll när hon tog emot statyetten för Årets textförfattare 2021 på scenen.

Även producent- och låtskrivarduon Martin “Max Martin” Sandberg och Oscar Holter blev galans stora vinnare, då de tilldelades priset för både Årets internationella framgång 2020 och Årets låt 2021, för hiten Save your tears med The Weeknd. Om USA-ettan skriver juryn i sin motivering:

“Med ett stadigt beat, praktfulla syntmattor och en drömsk melankoli som bottnar i självförebråelse, blev den precis den typen av eskapism vi behövde under en period då verkligheten slog till lite för hårt”.

– Det är overkligt att stå här i navet av musiksverige med tanke på hur duktiga vi är i musik, och få ett sådant här pris, sade Oscar Holter när han tog emot priset Årets internationella framgång 2020 som han vann tillsammans med Max Martin.

Myra Granberg slog igenom med hitlåten Tills mitt hjärta går under 2019, och utsågs till Årets genombrott 2020. Samma titel för 2021 kammades hem av Daniela “Daniela Rathana” Sörensen, som senaste året har stigit upp som en solklar stjärna på den svenska soul och R&B-himlen. Årets internationella framgång 2021 gick till låtskrivaren Moa “Cazzi Opeia” Carlebecker, som har rönt enorma framgångar inom K-popvärlden.

– Åh wow vilken enorm ära det är att vinna denna utmärkelse. Jag känner mig stolt över att bli en i raden av dessa fantastiska låtskrivare och tidigare pristagare. Det här priset får mig att vilja fortsätta skriva fler grymma låtar och göra min grej, sa Moa “Cazzi Opeia” Carlebecker när hon tog emot sitt pris på scen.

Producenten Rami ”Straynané” Hassen tog emot statyett för Årets kompositör 2020, och Ana Diaz utsågs till Årets textförfattare 2020 för albumet Tröst och vatten, som handlar om att leva vidare efter ett uppbrott. Djuro Zivkovic vann utmärkelsen Årets konstmusik – liten ensemble/kammarmusik för 2020, och Anders Nilsson tog hem priset Årets konstmusik – stor ensemble/opera för samma år. Inga konstmusikpriser för 2021 delades ut eftersom juryn saknat underlag. Anledningen är att de nedstängningar och restriktioner som ägt rum under pandemin gjort att ytterst få verk kunnat uruppföras under perioden. Stipendiet som branschorganisationen delar ut till en låtskrivartalang i början av karriären tilldelades Sam Ezeh.

På galan på Grand Hôtel var också världsartisten och popdrottningen Robin “Robyn” Carlsson på plats för att ta emot Musikförläggarnas hederspris 2021. Det var en märkbart rörd Robyn som intog scenen till publikens stående ovationer.

– Att skriva låtar är det som rör mig och utmanar mig på ett djupare plan, därför känns det extra fint att få det här priset. Låtskrivande är en uthållighetssport, den som säger att det ska vara kul har missat hela poängen. Ordet kul utelämnar för många komplexa känslor som måste vara med när man gör bra musik. Jag skulle mer likna det vid någon slags ljuv tortyr. Jag kan tänka mig många smickrande titlar, men titeln bra låtskrivare är svår att klå. Speciellt en svensk sådan, sade Robyn i sitt tacktal efter att ha tagit mot priset från sin barndomsidol Neneh Cherry.

Juryns motiveringar till samtliga vinnare i Musikförläggarnas Pris 2020 och 2021 finns att läsa på musikforlaggarna.se. Observera att det p g a pandemin inte fanns underlag för priser i konstmusik-kategorierna 2021.

VINNARE MUSIKFÖRLÄGGARNAS PRIS 2021

Årets textförfattare

Ane “Ane Brun” Brunvoll

Årets kompositör

Ane “Ane Brun” Brunvoll

Årets internationella framgång

Moa ”Cazzi Opeia” Carlebecker

Årets genombrott

Daniela ”Daniela Rathana” Sörensen

Årets låt

Save Your Tears (The Weeknd) – Martin “Max Martin” Sandberg, Oscar Holter, Abel Tesfaye, Jason Quenneville & Ahmad Balshe

Årets stipendiat

Sam Ezeh

Årets hederspristagare

Robin “Robyn” Carlsson

Årets mest spelade låt 2020 (delas ut av STIM)

Svag (Victor Leksell) – Niklas Carson Mattsson, Victor Leksell, Felix Flygare Floderer, Carl Silvergran & Kevin Högdahl

 

VINNARE MUSIKFÖRLÄGGARNAS PRIS 2020

Årets textförfattare

Ana Diaz

Årets kompositör

Rami ”Straynané” Hassen

Årets internationella framgång

Martin ”Max Martin” Sandberg & Oscar Holter

Årets genombrott

Myra Granberg

Årets låt

Pippi (Dree Low) – Salah “Dree Low” Abdulle, Jacob Jansson & Gustaf Montin

Årets konstmusik – Liten ensemble/kammarmusik

Djuro Zivkovic: Citadel of love

Årets konstmusik – Stor ensemble/opera

Anders Nilsson: Cellokonsert

Lars Nylin