8 oktober 2021

Robyn tilldelas Musikförläggarnas hederspris 2021

Musikförläggarns Hederspris 2021 går till Robyn. ”Under tre decennier har hon varit en av de mest inflytelserika låtskrivarna, producenterna och artisterna på både den svenska och internationella popscenen”, skriver Musikförläggarna i ett pressmeddelande.

Utmärkelsen delas ut på Musikförläggarnas Pris där årets mest framstående musikskapare hyllas. Galan äger rum på Grand Hôtel i Stockholm den 12 november.

“I en låtskatt som genomgående lyckas omvandla livets mest smärtsamma ögonblick och insikter till glittrande melodier med en plats i dansgolvets pulserande ljus, har hon för evigt skrivit in sig i musikhistorien.” Så lyder delar av motiveringen till att Robyn tilldelas Musikförläggarnas hederspris 2021.

Hederspristagaren utses av Musikförläggarnas styrelse och priset har årligen delats ut sedan 2003, med undantag för 2020 då galan pausades. Utmärkelsen tillfaller en eller flera musikskapare som gjort betydande insatser under lång tid i svenskt och/eller internationellt musikliv samt tjänat som extraordinär inspirationskälla.

– Det är en stor ära att ta emot Musikförläggarnas hederspris i ett land som Sverige där det finns så otroligt många fantastiska låtskrivare. Jag är väldigt glad och ödmjuk, säger Robyn.

När Robyn slog igenom i Sverige 1995 med singeln Do You Really Want Me (Show Respect) var hon bara 15 år. Två år senare hade hon inte bara en utan två låtar i topp 10 på amerikanska Billboard Hot 100-listan. Sedan dess har hon etablerat sin position som popens okrönte drottning genom nyskapande musik som förenat människor över hela världen. Nyligen utsåg  ckså musikmagasinet Rolling Stone Magazine Robyns låt Dancing On My Own till världens 20:e bästa låt genom tiderna.

– Sedan Robyn tog oss alla med storm i mitten på 90-talet har hennes unika uttryck och låtskrivartalang varit en ständig inspirationskälla för musikskapare världen över. Hon har en central roll i att Sverige idag är en av världens främsta musiknationer. Det är en ära för Musikförläggarna att få tilldela henne årets hederspris, säger Marit Woody, operativ chef på Musikförläggarna.

Den 12 november arrangeras Musikförläggarnas Pris 2020/2021 på Grand Hôtel i Stockholm. Då galan ställdes in förra året kommer både 2020 och 2021 års främsta låtskrivare, textförfattare och kompositörer att utses och hyllas.

Årets motivering:
”I mitten av 90-talet klev en r&b-influerad tonåring i puffig silverjacka fram på den svenska popscenen – och förändrade den för alltid.

Under tre decennier har hon sedan skämt bort oss med sitt utforskande av den moderna pop- och dansmusikens möjligheter. I en låtskatt som genomgående lyckas omvandla livets mest smärtsamma ögonblick och insikter till glittrande melodier med en plats i dansgolvets pulserande ljus, har hon för evigt skrivit in sig i musikhistorien.

Med den kreativa friheten som ledstjärna är hon dessutom en musikskapare i ständig utveckling, som fortsätter att förena fans över hela världen och inspirera nya generationer av låtskrivare.

Och med hennes musik i högtalarna dansar man faktiskt aldrig ensam. Musikförläggarnas hederspris 2021 går till Robyn.”

Hederspriset har tidigare år delats ut till:
Karin Rehnqvist, Kenneth Gärdestad, Mauro Scocco, Monica Dominique, Tomas Ledin, Eva Dahlgren, Mikael Wiehe, Per Gessle, Robert Broberg, Sven-David Sandström, Thore Skogman, Georg Riedel, Carl-Bertil Agnestig, Povel Ramel, Benny Andersson & Björn Ulvaeus och Gullan Bornemark. Sist priset delades ut, 2019, gick det till textförfattaren Ingela “Pling” Forsman.

Hederspristagaren utses av Musikförläggarnas styrelse och har årligen delats ut sedan 2003, med undantag för pandemiåret 2020.

Christel Valsinger