5 oktober 2021

Nya namn till Climat Live

Den globala miljörörelsen Climate Live avslöjar idag vilka artister som kommer att göra Lars Winnerbäck, First Aid Kit och Greta Thunberg sällskap under initiativets Sverigekonsert i Kungsträdgården i Stockholm den 16 oktober.

Det blir bland andra Tusse, Peter Jöback, Helen Sjöholm, Loreen, Omar Rudberg, Maxida Märak och Cherrie. Dessutom står det klart att platsen för konserten blir Kungsträdgården i Stockholm. Fri entré gäller, och evenemanget går även att ses gratis online. Konserten leds av Amie Bramme Sey och Frida Söderlund tillsammans med klimataktivisterna Leonora Hermann och Andreas Magnusson.

Climate Live är sprungen ur Fridays For Future (skolstrejk för klimatet) och nu vill de enligt ett pressmeddelande ”använda musikens makt för att förena människor över hela planeten i kampen för klimaträttvisa, sätta press på makthavare att agera mot krisen och arbeta för en säker nutid och framtid.”

Lördagen den 16 oktober sker ungdomsledda konserter över hela världen. I Sverige kommer konserten att äga rum i Kungsträdgården i Stockholm, med start kl 18.00. Konserten sänds även på Dagens Nyheter och Aftonbladet.

– För att stoppa klimatkrisen behövs en krisinsikt som gör att den tas på allvar – något som endast kan uppnås om alla delar av samhället går samman och förstärker urfolks och andra marginaliserade gruppers budskap. Vi vill att Climate Live ska vara en dörr för en ny publik att engagera sig för klimaträttvisa, säger Alde Fermskog,18-årig aktivist och en av arrangörerna bakom Climate Live.

– Det är en stor ära att få engagera mig i den här viktiga rörelsen. Jag är stolt över de miljontals unga som tagit kampen om framtiden i sina egna händer och fortsätter påverka makthavare. Jag inspireras av dem varje dag och jag hoppas att fler engagerar sig i klimatrörelsen. Det är våran framtid det handlar om, säger Tusse som uppträder på konserten.

Sedan tidigare är det officiellt att First Aid Kit, Lars Winnerbäck, Melissa Horn, Victor Leksell, Daniel Adams-Ray, Sofia Jannok, Tjuvjakt och Oscar Stembridge uppträder på konserten, samt att aktivisterna Greta Thunberg, Mitzi Jonelle Tan, Elleonora Ali Uddman och forskaren Alasdair Skelton talar.

Lars Nylin