7 september 2021

Slopade restriktioner 29 september

29 september slopas de flesta av dagens coronarestriktioner, meddelade regeringen i dag. Evenemang med över 15 000 åskådare kan dock komma att avkrävas vaccinpass.

Beskedet kom på en pressträff med regeringen och FHM.

-Redan i slutet av månaden kan vi ha fulla salonger och läktare, sa kulturminister Amanda Lind.

– Vår utgångspunkt har hela tiden varit att restriktionerna ska hävas så snart det är möjligt, fortsatte Socialminister Lena Hallengren.

Steg 4 i regeringens plan innebär att deltagartaken för exempelvis konserter tas bort. Det gäller också deltagartak för privata sammankomster i hyrda lokaler.

För restauranger försvinner bl a regleringar för öppettider och storleken på sällskap.

Även rekommendationen att jobba hemifrån tas bort den 29 september.

Kulturminister Amanda Lind meddelade dock att regeringen har tagit fram förslag på vaccinbevis för att de ska kunna användas under en övergångsperiod.

– Det skulle kunna finnas behov av vissa begränsningar för de största evenemangen, säger Lind och berättar att ett förslag om vaccinationsbevis remitteras. Lind syftar på evenemang med mer än 15 000 åskådare, det vill säga bland annat konsertevenemang på Tele 2 Arena i Stockholm och Friends Arena i Solna.

Beskedet möttes av åtskilliga entusiastiska utrop från den svenska livebranschen på sociala medier.

-Det känns nästan overkligt, men nu öppnar samhället upp och vi kan gå på spelningar och träffa folk och ha det bra. Det har varit otroligt tufft för många på många olika sätt men idag är det bara lättnad och glädje, skriver exempelvis Joppe PihlgrenSvensk Live på Facebook.

– En sån oerhörd lättnad över att få besked, att få positiva nyheter – och att faktiskt få börja göra det vi älskar igen! Den här tiden har varit så fruktansvärt utmanande och galen att jag nästan inte kan greppa att den kanske går mot sitt slut nu. Nu ser vi till att göra allt vi kan, tillsammans hela branschen – pusha för vaccinet, håll i håll ut. 29:e september är nära, skriver Anna SjölundLive Nation. 

Nyheten möttes också reaktioner som att underhållningskoncernen Moment Group, som bland annat äger flera teatrar och nöjeslokaler, såg sin aktie rusa över 30 procent på Stockholmsbörsen.

Länk till regeringens schema över avvecklingen:

https://www.regeringen.se/regeringens-politik/regeringens-arbete-med-coronapandemin/regeringens-plan-for-avveckling-av-restriktioner/

Lars Nylin