31 augusti 2021

81 procent vill ha covidpass på konserter

Svenska folket är mycket positiva till så kallade covidpass på konserter och andra liveevenemang. Hela 81 % av de tillfrågade är positiva till att visa ett covidpass för att på så vis låta arrangörer fylla fler platser i lokalen på ett smittsäkert sätt. Endast en av tio är negativa. Det visar en färsk undersökning som Kantar Sifo genomfört på uppdrag av Sveriges Producenter och Privatteatrar.

– Det här är en mycket tydlig signal till våra beslutsfattare om att låta oss arrangörer införa covidpass och därmed slippa övriga restriktioner på våra evenemang så snart det bara går, säger Emelie Löfmark, ordförande för Sveriges Producenter och Privatteatrar.

Med covidpass menas i undersökningen ett intyg som visar ett negativt PCR-test, bevis på antikroppar eller att man har tagit två sprutor vaccin.

Den positiva inställningen till covidpass finns i alla åldersgrupper samt bland både män och kvinnor. Med krav på uppvisande av covidpass kan övriga restriktioner tas bort. Det skulle också göra att branschen slipper ställa in ännu fler föreställningar och arrangemang under hösten.

– Vi befinner oss i ett mycket kritiskt läge för kulturbranschen. Uteblivna besked och inga lättnader i restriktionerna gör att konserter och evenemang nu redan ställts in. Det finns en stor risk att resten av höstens repertoarer också måste blåsas av om vi inte får några besked. Nu finns en tydlig signal från svenska folket: ge oss covidpass, så vi kan fortsätta gå på kulturevenemang! Publiken vill det, artisterna vill det, arrangörerna vill det. Nu är det dags att gå från önskningar till handling, fortsätter Löfmark.

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 26-29 augusti 2021. Totalt intervjuades 1063 personer i åldern 18-79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

Frågan som ställdes i undersökningen var: Hur instämmer du i följande påstående?

”Jag skulle kunna tänka mig att visa upp ett vaccinationspass, negativt PCR-test eller intyg om att jag har antikroppar när jag ska gå på konserter, teater, musikaler och andra liveevenemang för att på så vis låta arrangörer fylla fler platser i lokalen på ett smittsäkert sätt”.

Lars Nylin