31 augusti 2021

4 snabba: Sara Lindbäck, Rättighetsalliansen 10 år

Rättighetsalliansen tog över efter Antipiratbyrån och fyller nu 10 år. Rättighetsalliansen associeras ofta till film men har ständigt musikkopplingar. MI tog ett snack med Sara Lindbäck, jurist på alliansen, efter firandet.

Vad är rättighetsalliansen?

-Rättighetsalliansen är ett svenskt företag som hjälper framförallt rättighetshavare vid piratkopiering eller andra typer av intrång. En stor del av arbetet handlar om att avbryta pågående intrång genom att ta bort material, samla in digitala bevis och driva rättsprocesser. Vi jobbar med flera internationella rättighetshavare och har ett brett internationellt nätverk när det kommer till att hantera intrång.

Vad tycker du är det viktigaste som uppnåtts under de 10 åren?

-Upphovsrättsbrotten ändrar ständigt karaktär vilket gör jobbet väldigt omväxlande det är gör det utmanande och intressant. Idag består stora delar av intrången av organiserad brottslighet med ekonomisk drivkraft som använder nätet för att dölja sig. Det är väldigt roligt att kunna hjälpa rättighetshavare mot intrången.

-En del av det arbete vi gör är väldigt långsiktigt och instiftandet av Lex Pontén, lagen om grovt immaterialrättsbrott, kommer ha stor betydelse framöver, den är resultat av långsiktigt arbete av bland annat Henrik Pontén, som tyvärr gick bort förra året. Andra mål som haft stor betydelse är exempelvis blockeringsdomarna mot internetoperatörerna, målet mot personerna bakom Designers Revolt, och målet mot Swefilmer, Nordens största illegala streamingtjänst.

Vad är i fokus just nu – och finns där något konkret musikkopplat?

-Vi fortsätter vårt långsiktiga arbete mot upphovsbrott på nätet men faktum är att vi alldeles nyligen fått ett unikt avtal med YouTube. Som en av få aktörer, som inte är rättighetshavare, kan vi erbjuda verktyget Content ID för att hjälpa både små och stora rättighetshavare att skydda sina verk på YouTube, och det gäller inte minst musik. Vi tror att vårt nya samarbete med YouTube kommer att få stor betydelse inte bara för oss utan för alla som jobbar i motvind här.

Vem är du själv?

-Jag är jurist här på Rättighetsalliansen och var med och grundade Rättighetsalliansen för tio år sedan och har arbetat med frågorna sedan 2006. Jag bor i Stockholm tillsammans med Fredrik och våra tre barn. Vi lyssnar gärna på musik, även om jag är drygt 40 år har jag musiksmak som en 40-talist, så på fredagskvällarna blir det gärna Billie Holiday om jag får välja. Före coronan gick vi ofta musikkonserter, så jag är glad att det är möjligt igen. Förra veckan kom vi i väg på Kungliga hovkapellets utomhuskonsert med Parkteatern, och jag ser fram mot Lill Lindfors konsert på Rival i höst. Som tur är spelas det också ny musik hemma av barnen, vår mellankilles största intresse är musik och han har precis börjat mellanstadiet på en musikskola.

Lars Nylin