30 augusti 2021

Spotify köper tillbaka aktier

Spotify meddelade nyligen att man planerar att köpa tillbaka upp till 10 miljoner aktier med start under det tredje kvartalet 2021. Frågan är vem som är intresserad av att sälja?

Det totala värdet på återköpet uppskattas till ca 1 miljard dollar, beroende av vem man köper aktierna av och till vilket pris. Totalt omfattar det ca 2,5 procent av aktieboken.

Paul Vogel, CFO på Spotify, säger:

– This announcement demonstrates our confidence in Spotify’s business and the growth opportunities we see over the long term. We believe this is an attractive use of capital, and based on the strength of our balance sheet, we continue to see ample opportunity to invest and grow our business.

Än så länge har det inte avslöjats vilka aktörer Spotify ska köpa tillbaka aktier från. Årsrapporten för 2020 visar att de sex största ägarna i Spotify då var:

1. Daniel Ek: 17,2 % (32,8 milj. aktier)
2. Martin Lorentzon: 11,1 % (21,2 milj. aktier)
3. Baillie Gifford & Co: 10,9 % (20,8 milj. aktier)
4. Tencent: 8,7 %( 16,6 milj. aktier)
5. Morgan Stanley: 7 % (13,4 milj. aktier)
6. T. Rowe Price: 6 % (11,5 milj. aktier)

Eks och Lorentzons andel har dock en klart större betydelse vad det gäller rösträtten i bolaget. Deras andelar är konstruerade så att Martin Lorentzons delägande motsvarar 41,9 procent ”voting power”, och Daniel Eks 33,5 procent. Tillsammans kontrollerar de två grundarna fortfarande alltså över 75 procent av bolaget när beslut ska fattas.

När Spotify bildades på 00-talet fick framför allt skivbolagssidan i musikbranschen möjlighet att bli delägare i bolaget. Totalt ägde majorbolagen och indiebolagen genom Merlin ca 18 procent av Spotify. Men saker och ting har ändrats efter det.

Universal Music Group har enligt egna officiella siffror kvar 3,37 % i Spotify, och sade nyligen att de inför egen börsintroduktion planerar att hålla kvar sitt ägande i Spotify. Enligt de senaste officiella siffrorna äger Sony Music fortfarande 2,85 % i Spotify, medan Warner Music Group och Merlin har sålt av allt sitt innehav och fördelat vinsten.

Så, UMG och Sony har fortfarande en del att säga till om från ett ägarperspektiv, men samtidigt måste de balansera en massa andra deläganden och intressen. Den viktigaste ”makten” sitter troligen i katalogerna, i musiken, snarare än i delägandet. Spotify måste ha samtliga stora kataloger för att vara komplett, och det ger bolagen en del att säga till om vid förhandlingsbordet.

Att Spotify nu väljer att köpa tillbaka aktier är egentligen inget nytt, det har hänt tidigare. Under 2018 lanserade man ett liknande återköpsprogram på samma summa, 1 miljard dollar, som gick ut i april i år.

Med tanke på att det nya återköpsprogrammet löper ut så långt in i framtiden som april 2026, finns det gott om tidsutrymme för när och av vilka man ska köpa tillbaka aktierna, oberoende av om det görs via börsen eller på annat sätt.

Kanska ska man tolka det hela som ett sätt att just nu visa för marknaden att man anser att aktien är för lågt värderad? Kanske finns det nya spännande delägare runt hörnet som man krattar manegen för? Kanske är det också ett sätt att balansera kommande års vinster? En del ekonomiska analytiker har tolkat det som att man vill signalera att man nu har slutat med sin fas av att köpa upp företag och innehåll, och nu s.a.s. är redo att bara växa.

Hur som helst verkar det som om börsen tar emot programmet positivt, aktien har gått upp från 205 till 233 USD sedan pressmeddelandet släpptes.

Läs pressmeddelande

Daniel Johansson
daniel@musikindustrin.se