27 juli 2021

Billboard: Max Martin årtusendets producent

När Billboard rangordnar dom 50 mest inflytelserika producenterna efter år 2000 toppar Martin ”Max Martin” Sandberg listan.

Det är två decennier, lite drygt, som ligger bakom den ranking som Billboards redaktörer gjort, och i topp finns alltså Ekeröexporten Martin Sandberg, eller Karl Sandberg som redaktionen kallar honom.

Hedersbetygelsen kommer vältajmat eftersom Max Martin – tillsammans med nya parhästen Oscar Holter – är aktuella med en ny singel från Coldplay, den tio minuter långa Pink Floyd-liknande Coloratura. Det är det andra smakprover, efter vårens Higher Power, från engelsmännens kommande nionde album, Music Of The Spheres, som kommer att produceras av Max Martin.

– Det här är nog vår mest svenska skiva fram tills nu. Vi har tidigare hört talas om Max och hans otroliga låtskrivande och musikprodukton. Vi känner att vi fick möjlighet att arbeta med någon som vi känner är en fenomenal talang, sa Coldplays Will Champion till SVT i maj.

Coldplays trummis berömde också den svensken för hans outsinliga energi:

– Vi är i 40-årsåldern nu och behöver fräscha idéer och ny energi och Max har det i överflöd.

På Billboards topp 50 finns även tydlig Sverigekoppling i att RedOne finns på plats 50. Patrik Berger nämns i ett fint sällskap som hamnade precis utanför listan.

Länk till lista med motiveringar:

https://www.billboard.com/articles/news/list/9603412/best-music-producers

Lars Nylin

Foto Polar Music Prize