28 juni 2021

”När vi gräver guld i USA” mest spelade fotbollslåten

Stim har sammanställt en lista över de populäraste fotbollslåtarna med hjälp av data från åren 2018-2020. Överst på listan placerar sig inte helt oväntat GES klassiker från ”När vi gräver guld i USA”.

Stims lista inkluderar officiella och inofficiella svenska landslagslåtar skrivna inför fotbolls-EM och fotbolls-VM, och bygger på Stims data över intjäning i Sverige 2018-2020. Listan har sammanställts utifrån ett flertal olika källor som radio, TV, konserter, Spotify, YoutubeMusic och Apple Music.

När vi gräver guld i USA skrevs inför fotbolls-VM 1994 i USA. Låten är skriven av Anders Glenmark, Niklas Strömstedt och Thomas ”Orup” Eriksson.

Även om varje låt är knuten till ett visst EM eller VM, har vissa av dem ändå brutit sig loss och följt med in på läktarna och spellistorna i mästerskap efter mästerskap. Här är de fem svenska fotbollslåtar som spelats mest de tre senaste åren:

1. GESNär vi gräver guld i USA
(Glenmark, Strömstedt, Eriksson)
[Universal Music Publishing, Blue Cable Music, Nixsongs, Living in a Box]

2. MarkoolioMera mål
(Nordlund, Lagerlöf, Bäckström, Enberg, Lehtosalo)
[Universal Music Publishing, United Nation Publishing, Diggin Entertainment]

3. MarkoolioIn med bollen i mål
(Schumacher, Bäckström, Enberg, Lehtosalo)
[EMI Music Publishing Scandinavia, Diggin Entertainment, Universal Music Publishing]

4. Frej Larsson och JoyMitt team
(Holter, Larsson, Max Martin, Mbatha, Shellback)
[Warner Chappell Music Scand, Capitol Music, Universal Music Publishing, Wolf Cousins, Sony/ATV Music Publishing, MXM Music, Kobalt Music Publishing]

5. Magnus UgglaVi ska till VM
(Uggla)
[Uggly Music]

Christel Valsinger