22 juni 2021

Nyss mastrat – MI väljer bland veckans releaser

Somrig soul, vass emo, och ett genreöverskridande album från en artist som nu är 50 år in i skivkarriären. Det är några av favoriterna hos MI:s Lars Nylin och Christel Valsinger denna veckan.

Lars väljer:

Joan Armatrading Consequences (album)

Vid fyllda 70 och 50 år in i skivkarriären går Joan Armatrading på sitt album nummer 22 mot tidens trend och levererar en ambitiös kollektion genreöverskridande låtar som bildar ett klassiskt album. Som om inget hänt, till synes helt opåverkad av oskrivna branschregler om åldersfixering och Spotifyformatering av ”drop”. Men det sista nosar hon likväl vid helt enkelt genom att göra poplåtar för alla tider, som To Be Loved. [BMG]

Vacation ForeverReal Life Sux (album)

Första albumet från Zacharias Zachrisson gör att han snart borde kunna skaka av sig etiketten ”Lykke Lis lillebror”. Men om den funkar för att skapa nyfikenhet kan den användas en runda till. För detta förtjänar att uppmärksammas. I produktion av Patrik Berger (Robyn, Icona Pop, Bleachers, etc) är det bästa här emo-vasst i rakt nedstigande led från Broder Daniel. Ännu intressantare är det när anslaget blir tyngre i riktning Cure eller Jesus & Mary Chain. [Cravenworks]

Lucy DacusBrando (låt)

Ett smakprov från ett strax aktuellt album som på förhand sänt signaler att landa som en av första halva årets starkaste. Dacus var tidigare en i trion Boygenius med Phoebe Bridgers och Julien Baker som övriga medlemmar. Jepp, namndroppningen förpliktigar, och Dacus uppfyller allt. Home Video kommer i dagarna. [Matador]

Lustans LakejerEn gång när jag var 17 (låt)

Tidigare i år firade dagens Lustans Lakejer 40 år med debutalbumet från 1981. På en ny singel är det just den tiden det tittas tillbaka på, Johan Kinde är 17, en flicka tar honom från Åkersberga till drömmarna. Det är ingen klassiker med Lustans, men nostalgin och vemodet gör att den ändå bär. [ICEA]

Christel väljer:

Sabina Ddumba, CherrieCoast (låt)

Somrig soul/r’n’b från två av Sveriges allra bästa sångerskor. Sabina Ddumba beskriver själv låten som  en” roadtrip längst långa vägar med Frank Ocean i högtalarna” och det är så på pricken att jag inte har så mycket att tillägga. Precis så här vill jag att sommarmusik ska låta. Finns på Sabina Ddubmas nysläppta album The Forgotten Ones.[Warner Music Sweden]

Gang of YouthsThe Angel of 8th Ave (låt)

Faller för det smittande drivet, 80-talssyntharna och handklappet hos det här australiska bandet, som jag inte lyssnat på innan. Vill placera låten någonstans mellan ett mer putsat Silver Bullit, Future Islands och U2.  Gruppens andra album toppade listorna i hemlandet. Det tredje är under arbete. [Mosy Music]

Huck HastingsThe Clincher (låt)

Den här pärlan upptäckte jag via videon som är som en liten fin independentfilm med stillsamma scener vid en husvagn, på landsbygden och framför en tjock-tv. Sorgset vackert på akustisk gitarr och försiktiga trummor och med en sångröst som går rakt in i hjärtat. Finns på albumet Cheers To Progress. [Harrisson Hastings Williams]