22 juni 2021

Måneskin: Första globala guldskivan blev svensk

I helgen var Sverige, närmare bestämt Göteborg och Liseberg, ett av stoppen på italienska ESC-vinnarna Måneskins just nu pågående promoturné i Europa. Bandet fick då ta mot sin första internationella guldskiva.

Sedan vinsten i Eurovision Song Contest 2021 har Måneskins musik rusat upp på listorna runt om i världen och även här i Sverige har deras framfart varit omöjlig att missa.

– I helgen gästade bandet säsongspremiären av TV4:s Lotta på Liseberg och de träffade en nyfiken och engagerad presskår – och de tog hundratals selfies och skrev autografer till fans på löpande band. Utanför hotellet i Göteborg samlades så många fans i söndags kväll att bandet, på inrådan av polisen, fick åka in genom hemliga garageentrén till hotellet istället för att ta hotellets huvudentré, säger Nina Thorsell PR-ansvarig på Sony Music, till MI.

Måneskin fick också ta emot sin första internationella guldskiva. Detta för ESC-vinnarlåten Zitti e buoni.

– De blev både överraskade och överlyckliga över den svenska tavlan med deras namn, fortsätter Thorsell.

I skrivande stund har bandet tre låtar topp 8 på Spotify i Sverige: I Wanna Be Your Slave som 6, Zitti e buoni som 7 och Beggin’ som 8. De två första ligger topp 10 på Sverigetopplistan. Måneskins aktuella album, Teatro d’ira – Vol. I,  ligger just nu tvåa på Sverigetopplistans albumlista.

Lars Nylin