15 juni 2021

Niclass Björlund utnämnd till Vice Chair för ICMP

Förra året tog Musikförläggarnas styrelsemedlem Niclass Björlund plats i styrelsen för ICMP. Nu har han utsetts till Vice ordförande i det som är det största politiska organet för musikförlagsbranschen.

ICMP står för International Confederation of Music Publishers och representerar musikförlagens organisationer internationellt.  Där ingår medlemsföreningar från Europa, Mellanöstern, Nord- och Sydamerika, Afrika och Asien-Stillahavsområdet.

Niclass Björlund, som också driver egna förlaget Edition Björlund, sitter i styrelsen för ICMP för att representera de svenska och skandinaviska förlagen. Nu blir han en av ICMP:s två Vice Chairs, vid sidan av Jo Smith (Warner UK), och får ytterligare inflytande på organets agenda.

Vilka frågor är mest aktuella för ICMP just nu?
– Det som är oerhört viktigt är ju Artikel 17 i Europa (upphovsrättsdirektivet, red:s anm), men också att bredda sig och vara en mer seriös representant i territorier som ICMP inte tidigare har varit så starka i. ICMP är ju en konfederation av branschorganisationer och det är klart att som världsomspännande organisation är det kolossalt viktigt att finnas i alla länder som har en någorlunda fungerande musikförlagsbransch.

Finns det något särskilt du vill driva från svenskt håll?
– Ja, jag tycker ju att musiken ska vara copyrightskyddad och skyddet för upphovsmän och förlagsrätter är värd att försvara. Det är så många som beskär förlagens intäkter hela tiden och den kraften vill jag gärna jobba emot. För att det ska bli mest rättvist så behövs kollektiv förvaltning av rättigheter. Du ska som låtskrivare eller förlag kunna vara med om intäkterna växer om du skapar en framgång. Nu när många använder musik med ”copyrighten inkluderad” så är man inte med på en kommersiell framgång på samma sätt som om rättigheterna förvaltas kollektivt. DET är viktigt just nu.

Blir det fortsatt digitalt arbete i styrelsen under året eller hur ser planen ut framöver?
– Ja, flera av bolagen som har representanter i styrelsen har reseförbud hela året ut så det blir digitala möten ett tag till. Men jag har hört flera i ICMP-styrelsen som är sugna på att komma till Stockholm, det vore ju kul. Men kanske helst en årstid som är mer inbjudande än den mörka kalla delen av året.

– Det känns också otroligt roligt att vara en del av den exekutiva styrelsen i ICMP när det för första gången är en kvinnlig ordförande – Jackie Alway från engelska MPA blev ny ordförande i samma val.

Christel Valsinger