1 juni 2021

Publiklättnader från 1 juni

I förra veckan stod det klart något som varit efterlängtat sedan november 2020. Restriktionen om maximalt åtta personer vid allmän sammankomst lättas till i vissa fall 500. Det blir ingen explosion av spelningar redan i juni, tror branschen, men en del är på väg.

Det var vid en pressträff i torsdags, 27 maj, som statsminister Stefan Löfven med bland andra folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson meddelade lättnader som gör livekonserter möjliga på ett annat sätt än under det senaste året och i princip omöjliga sedan taket om åtta personer infördes i november 2020.

– Givetvis spelar den lyckade vaccinationskampanjen en viktig roll i det här. Varje dag skyddas allt fler från sjukdomen. Närmare 45 procent av den vuxna befolkningen har nu fått minst en spruta. Vi utgår från ett antal principer: Grundläggande är att smittläget och vaccinationsgraden är vägledande för anpassning i restriktionerna, sa Löfven bland annat.

Men medan exempelvis elitfotbollen är snabb att presentera matcher med 500 åskådare – GIF Sundsvall mot Jönköping Södra i Superettan blir först ut redan i kväll tisdag – lär det ta ett tag innan livemusiken kommer igång. Förberedelsetiden har varit för kort och osäkerheten för stor efter den senaste tidens smittspridning för att omedelbart kunna placera sig i startblocken.

Lars RixonUnited Stage säger till MI:

– Det blir väldigt lite i juni – det är för nära inpå. Men vi har en längre tid utgått från lättnader fr.o.m. 1 juli, och det släpps en hel del nu vartefter. Vi håller alla tummar och tår för ”full rulle” fr.o.m. 1 oktober. Men vi kommer att släppa en del kul för juli augusti snart – i mindre, anpassad skala.

Men att en känsla av att se ljuset i slutet av tunneln spred sig i helgen var uppenbart. Anneli Telford, VD för klubben och krogarna Debaser i Stockholm, skrev exempelvis på sociala medier efter beskedet:

”Jag ska poppa en flaska champagne idag och fira att både konsert, nattklubbs och restaurang branschen äntligen får besked som ger rejäl framtidstro igen! Helt underbart. Vi ses i Stockholms rika uteliv i sommar, till att börja med fram till kl. 22 i juni med restriktionerna kvar, men from 1 juli mer eller mindre som normalt på restaurangers uteserveringar och med möjlighet till konserter utomhus. Tills dess, fortsätt vaccinera er! Inomhus får vi vänta till hösten innan restriktionerna tas bort. Gällande konserter inomhus tolkar jag det som att vi kan börja rulla igång igen i höst och ha ett normalläge vid årets slut om inget oförutsett händer igen.”

En som var beredd att dra igång oavsett vilken lättnad det än skulle bli var Olof Wikström som driver trädgårdsscenen Skrikhult utanför Norrköping.

– Vi kommer att köra hårt hela sommaren. I juni blir det 100 personer och från 1 juli blir det 150, säger han och presenterar ett program med 14 punkter inklusive två kvällar med albumaktuelle Markus Krunegård.

I Östersund återskapar arrangörerna av Storsjöyran – i sig uppskjuten till 2022 det 30 år gamla konceptet Parksommar och inleder med Tomas Andersson Wij 16/7. Även här förekommer Krunegård, som avslutning 17/8.

 

– Det här är en av de alternativa planer vi arbetat med sedan det stod klart att vi inte skulle kunna genomföra en vanlig festival, när regering och folkhälsomyndighet presenterade det nya publiktaket och vilka regler som ska gälla för att hindra smittspridning var vi väl förberedda, berättar Storsjöyrans vd Andréa Wiktorsson.

Det mesta av festivaler har skjutits till 2022, men några börjar dyka upp, bl a Gather FestivalSlakthusområdet i Stockholm i september. Det är viss symbolik i att lokaler i just Slakthusområdet tillhör de största vaccinationsplatserna i Stockholm.

MI återkommer givetvis med fakta om nyheter på det fältet förutsatt att planen för öppnande kvarstår.

De fem stegen mot öppnande:

STEG 1 – 1 juni

Nya deltagarbegränsningar för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar börjar gälla. För arrangemang inomhus med anvisade sittplatser höjs taket till 50 deltagare. För arrangemang inomhus utan anvisade sittplatser är begränsningen fortsatt åtta deltagare.

För arrangemang utomhus med anvisade sittplatser höjs antalet till 500 deltagare. För arrangemang utomhus utan anvisade sittplatser höjs taket till 100 personer.

Folkhälsomyndigheten kommer ha möjlighet att besluta om sänkta deltagartak regionalt.

Restauranger föreslås få hålla öppet till klockan 22.30. Alkoholservering kommer tillåtas till klockan 22.00.

STEG 2 – 1 juli

Tak för allmänna sammankomster inomhus höjs till 50 personer. Med sittplats kan 300 personer delta. Arrangemang utomhus får ha 600 deltagare. Med anvisad sittplats utomhus, på exempelvis stora arenor, får arrangemang ha 3 000 deltagare. Serveringsställenas öppettider förlängs ytterligare. Maxantal för personer i sällskap utomhus tas bort.

STEG 3 – preliminärt 15 juli

Kommuners möjlighet att besluta om vistelseförbud på särskilt angivna platser upphävs. Reglering om hur många personer som får vistas i inom- och utomhusmiljöer tas bort. Trängsel ska fortsatt undvikas.

STEG 4 – preliminärt i september

Deltagarbegränsningar för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort.

Begränsningen för privata sammankomster tas bort.

Reglering på serveringsställen inomhus tas bort.

STEG 5 – inget datum fastställt

Kvarvarande restriktioner lyfts.

Lars Nylin