Nyheter 1 juni 2021

4 SNABBA: Peter Elam Håkansson, Musikskattens hus

Swedish Music Hall of Fame (SMHOF) presenterade sina nya inval vid en digital ceremoni förra veckan. Men när får vi se en fysisk ceremoni igen? Och kommer utställningen över de invalda att få en ny hemvist? Vi tog frågorna till Peter Elam Håkansson, ordförande i Musikskattens hus som står bakom SMHOF.

Fem nya artister valts in i Swedish Music Hall of Fame (SMHOF). Läs mer om dem här.

Liksom förra året presenterades invalen digitalt, som en följd av pandemin. Kommer det att bli en ”riktig” ceremoni längre fram?

– Vi hoppas att så blir fallet snart igen, tyvärr har rådande omständigheter satt stopp för det i nuläget. Ceremonin i samband med invalet till Swedish Music Hall of Fame är en värdig och fin del av invalet och något vi längtar efter att åter se.

Förra året valdes tio personer in, i år bara fem. Hur tänker ni om antalet framöver, kan det bli ännu färre?

– Förra året var ett inval för två år, därav att det blev tio invalda. Vår VD Lottie Wiking gick tragiskt bort och det tog ett tag för oss att återhämta oss ifrån detta. Så vi kan säga att vi har haft fem invalda per år i tre år. Det finns så många fantastiska personer som har bidragit till utvecklingen av musiken i Sverige så det är svårt att begränsa sig allt för mycket.

Vilka står bakom SMHOF och kommer det att bli ett nytt museum?

– SMHOF grundades i samband med starten av Abba-museet. Bakom initiativet stod Björn och Benny från ABBA samt Staffan Holm från Live Nation och Niclas Kjellström-Matseke från Postkodlotteriet. Postkodlotteriet donerade också startsumman för stiftelsen. Utställningen fanns från början på Abba-museet och fram till nyligen på Scenkonstmuseet. Arbete pågår för en ny plats för utställningen men om det får vi återkomma.

Vem är du själv och vilken musik brinner du för?

– Jag är grundare av och ordförande för East Capital sedan 1997. Vi är en oberoende fondförvaltare som investerar i positiv förändring inom allt ifrån Östeuropas öppnande till ny miljöteknik.

– Personligen är jag är allätare av musik och, förutom svensk musik, lyssnar jag gärna på musik från de länder som vi investerar i, detta för att bättre förstå kulturen. Speciellt hittar jag just nu mycket intressant i Baltikum. Annars är min absoluta favoritepok brittisk New Wave från sent sjuttiotal och tidigt åttiotal. Jag älskar också att gå på konserter och lyssnar faktiskt mest på live-inspelad musik. Har alltid gillat stämningen som skapas mellan artist och publik. Ser därför extra mycket fram emot att de olika restriktionerna nu börjar lyftas och är med och arrangerar en serie akustiska utomhusspelningar varje kväll 14 juni till 15 augusti på LaSpa utanför Tallinn.

Christel Valsinger