25 maj 2021

Lune och Silvana Imam gör svenska OS-låten

Den 23 juli invigs OS i Tokyo och nu är det klart att Silvana Imam och Lune gör Sveriges officiella låt till spelen. Vinner med hjärtat heter låten som hyllar traditionen ”att samlas och förenas i en inkluderande och kärleksfull ceremoni”.

En officiell svensk OS-låt gjorts till varje OS sedan 2002, med undantag för 2014 och 2018. Uppdraget att göra detta spels officiella låt har gått till artisterna Silvana Imam och Lune, som båda har en stark koppling till sport. Lune släppte 2013 albumet Music & Sports och hennes röst har hörts på låtar som Teenage Crime av Adrian Lux och hennes tolkning av Swedish House Mafia-låten Leave The World Behind. Silvana Imam har spelat basket i många år, men valde i slutänden att satsa på musiken. Sedan albumdebuten 2013 har hon vunnit priser på bla Grammis, Musikförläggarnas Pris och P3 Guld.

Svenska OS-låtar genom tiderna:

Vi ska vinna –  Excellence och Markoolio, Salt Lake City 2002
Olympia –  E-Type, Aten 2004
All in the game – Fame, Turin 2006
Raise the banner –  Poodles, Peking 2008
The heat is on –  Jill Johnson, Vancouver 2010
Hagsätra IP –  Hagsätra sport, London 2012
It’s all about the games –  John Lundvik, Rio 2016

Christel Valsinger