24 maj 2021

Telegram säljer till Round Hill

Telegram Studios var först ut i Sverige när bolaget 2017 satsade på katalogköp, bland annat från Warner. Nu blir bolaget först att göra en större försäljning under den uppmärksammade branschprocess som fått även bred media att vakna. Det är en av de ledande aktörerna i det sammanhanget, amerikanska Round Hill Music, som köper stora delar av Telegram Studios katalog.

När Telegram Studios för fyra år sedan styrde om fokus i sin verksamhet från frontlineutgivning till arbete med en katalog som man bland annat förvärvat från Warner Music var det en nyhet på den svenska marknaden.

Sedan dess har Telegram Studios ledda av Klas Lunding, Björn Lindborg och Niklas Lundell arbetat med att öka omsättningen kring kataloger med namn som Ziggy Marley, Estelle och ett antal svenska akter. Arbetet har varit framgångsrikt, omsättningen har enligt Telegram ökat med 20 % per år och till sist kom intresset från internationella investerare.

Hur gick affären till?

– Vi har haft en dialog med Round Hill i cirka nio månader. Från början var inte vår plan att sälja. Vi var tvärtom ute och tittade på att själva expandera och hade kommit ganska långt med det. Men nu när det skett är vi mycket stolta över affären. Tycker vi har gjort ett bra jobb, en bra resa, säger Klas Lunding.

Har all uppmärksamhet kring katalogköp skyndat på affären?

– De stora köpen från exempelvis Hipgnosis har helt klart gjort att investerarsidan fått upp i ögonen. Men det är mycket som ska stämma in. Vi hade en tillräckligt intressant katalog oavsett rubrikerna under det senaste året, fortsätter Björn Lindborg.

Hur stor är masterkatalogen som ni nu sålt?

– Det handlar om cirka 30 akter med i snitt tre-fyra album per akt. Totalt cirka 2000 låtar. De som stuckit ut är Estelles American Boy med Kanye West och på hemmaplan Ceasars Jerk It Out. Vi har jobbat med katalogen på alla sätt. Ofta i samarbeten med Spotify; för att metadata och sökande hos dem skulle kopplas till våra titlar. Men också i form av remixar, vinylutgivningar, ja allt som kunde lyfte fram titlarna. Vi har haft täta kontakter med många av artisterna och deras managements. Samarbetet har varit mycket tajt, fortsätter Björn.

Vilket tidsspann hade katalogen?

– Från R&B artisten Don Covay 1964 till den amerikanska gruppen Surfer Blood 2013, säger Klas.

Vad händer nu?

– Detta är på inget sätt ett avslut. Vi är redan igång och letar nya samarbeten och förvärv. Förlagsrättigheter, masterrättigheter, låtskrivarandelar. Vi har kvar en del av katalogen och med det som bas ska vi expandera och förvärva nytt. Vi märker helt klart att intresset och förståelsen för  musikrättigheter ökat både från investerare som vill in och från artister och låtskrivare som vill sälja. En tydlig utmaning är att många investerare inte förstår vad eller hur de ska investera i musik, en annan är att förväntningarna från artisthåll är skyhöga. Man hoppas att aktörer ska förstå att hitta en balans, att man inte gör vilka affärer som helst. Det är ju livsverk som är uppe på förhandlingsbordet, avrundar Björn.

I ett pressmeddelande från Round Hill säger investeringsfondens grundare och VD Josh Gruss: “It has been a thrill to work with Niklas, Bjorn, and Klas to acquire this set of master recordings. It is a real rarity to come across such a rich collection of masters that is independently owned. Telegram has done an amazing job working with the artists and recordings in this catalog. We respect the work that they have done very much. We are lucky to be the next owners, and our goal is to deliver the same high quality of service to this group of very important artists.”

Telegrams VD Niklas Lundell säger i meddelandet:

“We are very excited to have completed this deal with Round Hill Records. Thanks to Josh and his team at Round Hill for making this happen. I consider him both a passionate music lover and a friend. During the past six years, we have slowly and steadily built a catalog of great master recordings. Together with the artists, we have successfully increased revenues and built value. Now the timing is perfect for the next chapter; we are very confident that Round Hill Records will continue to grow this amazing catalog to new highs and for us to take on new ventures and possibilities. We want to extend a huge thank you to all the amazing artists and to our business partners.”

Någon försäljningssumma är inte officiell.

Tidigare artikel: http://www.musikindustrin.se/2017/11/20/musikbolag-woah-dad-bygger-ut-sitt-musikhus-rejalt/

Lars Nylin