20 november 2017

MUSIKBOLAG Woah Dad! bygger ut sitt musikhus rejält

Bolaget Woah Dad! beskriver sig själva som ett musikhus. I dagarna har det varit en mäktig inflyttning, man har förvärvat kataloger från en rad svenska artister och även flera bekanta utländska.

Woah Dad! har sedan starten hösten 2014 stadigt växt i sin svenska utgivning, kommersiellt toppat av namn som Håkan Hellström, bob hund och Henrik Berggren. Nu har bolaget gjort en rejäl påfyllning i katalogen.

När Warner Music Group år 2013 köpte Parlophone Group innehållande bl.a. Svenska EMI slöt det bolaget ett frivilligt avtal med organisationerna Impala och Merlin att erbjuda en del av katalogen för försäljning till independentsektorn. Processen, som avslutades i slutet av september i år, var formsydd för att öka konkurrensen i musikbranschen.

Woah Dad! anmälde via Impala och Merlin tidigt intresse att köpa, då flera på bolaget har bakgrund på Warner och EMI genom skivbolagen Telegram och Dolores, och arbetat med många av de artister som man nu köpt loss.

– Vi fick reda på att möjligheten fanns och att det ansågs som ett plus om det fanns koppling mellan de som köpte och katalogerna i fråga. Det tog ett tag men i våras började det hända saker och 30 september blev det klart, säger Klas Lunding på Woah Dad! till MI.

Bland de kataloger som nu köpts finns svenska artister som Broder Daniel, Totta Näslund, Stina Nordenstam, Caesars, The Ark, The Sounds, Wilmer X och Håkan Hellströms kataloger från EMI och Warner. Utländska namn inkluderar Ron Wood, Ziggy Marley & The Melody Makers, Serj Tankian och Estelle.

I ett pressmeddelande skriver Woah Dad!: ”De vill ha någon som tittar på detta med klara ögon. Vår vision är att göra musiken tillgänglig till fler människor, på fler plattformar, på nya sätt.”

Lunding summerar till MI att det kan handla om alla slags aktiviteter med och på streamingtjänster, men även exempelvis vinylutgivningar och arbeten med artisternas varumärken.

Björn Lindborg, tidigare VD på BMG och General manager på Warner har varit inblandad i processen och slutit nya avtal med de internationella artisterna.

Med det första katalogpaketet klart svävar Lunding inte på målet när MI frågar om det kan bli adderingar till listan:

– Absolut. Vårt mål är helt klart att köpa ännu mer katalog! Vi har god finansiering att göra ytterligare förvärv.

Spellista med smakprov ur köpta kataloger:

https://open.spotify.com/user/woahdad/playlist/3Q6fr637lXDmzcJaecgUHs

Lars Nylin