24 maj 2021

Cosmos Music utökar sin internationella roster

Cosmos Music har sedan länge fokuserat på att hitta, utveckla och marknadsföra nordiska artister och låtskrivare internationellt. På senare år har man dock börjat göra direktavtal även utanför Norden. Nu är två nya namn klara.

Cosmos Musics internationella roster börjar ta form när det gäller såväl artistkontrakteringar som förlagsavtal med internationella låtskrivare, rapporterar bolaget. De två senaste namnen är den klassiska gitarristen Roxane Elfasci från Frankrike, som nyligen släppt sin debut, samt den engelske komikern Matt Berry. Berry har utöver sin framgångsrika skådespelarkarriär och medverkan i filmer och TV-serier som t ex What we do in the shadows, Toast of London och The IT-Crowd, även en lång rad albumsläpp bakom sig.

I förra veckan släpptes hans nya kritiker-rosade album The Blue Elephant som gick direkt in på Englands Topp 50-albumlista. Avtalen med Elfasci och Berry kommer ovanpå tidigare kontrakteringar av namn som London-baserade r&b-sångaren Andre Laville, den BBC-supportade DJ:n och soulpop-artisten Emma Noble, den unga northern soul-duon Sal & Pops från Stoke-On-Trent, samt den argentinske jazz/soul/reggae-producenten och låtskrivaren Kevin Fingier.

– Det känns oerhört spännande att i dessa tider jobba med en så här pass utpräglat internationell roster, säger Cosmos Musics VD Robert Litsén och fortsätter:

– Vi är ett förhållandevis litet, svenskt indiebolag men vi jobbar ändå varje dag med hela världen som vår spelplan. Vare sig det gäller en studioinspelning i Buenos Aires, en plåtning i London eller video-inspelning i Paris. Eller att sätta upp en digital kampanj på Apple i USA eller uppdatera våra artisters profiler på Kinas största plattformar. Att samma vecka ha hela förlaget på ett Topp 50-album i England med Matt Berry samtidigt som Apple Music och Amazon hjälper oss att lansera vår franska debutartist Roxane på mängder av stora klassiska playlist över hela världen säger ju ganska mycket om den bredd och variation vi kontinuerligt jobbar med.

Matt Berrys nya album kommer att följas upp av en samlarbox efter sommaren, där Cosmos Music Publishing sitter på de exklusiva förlagsrättigheterna.

Roxane Elfasci har precis avslutat inspelningarna av sitt debutalbum i anrika Conservatoire de Paris. Albumet är en hyllning till Claude Debussy där Roxane framför hans verk på gitarr. Cosmos kontrakterade Roxane efter att ha sett hennes virala liveversion av Clair de LuneYouTube (sju miljoner views). Denna release är ute nu och albumet följer efter sommaren.

Däremellan släpper The Kevin Fingier Collective sin nya latin-singel  I Love Without A Love (11 juni) och  Emma Noble ger ut sin nya singel We Gonna Live Forever (18 juni) som handlar om hur redo England är inför att komma ur sin tredje hårda lockdown och hur mycket uppdämd energi som finns att släppa fri.

Sal & Pops ger ut sin version av dansgolvsklassikern I Surrender den 4 juni medan en mer oväntad tolkning anländer i augusti – en cover på Katy Perrys I Kissed A Girl.

Både Andre Laville och Kevin Fingier är ständigt inblandade i nya co-writes via sitt Sverigbaserade originalförlag och den senare medverkar även som både låtskrivare och producent på kommande singlar med Magnus Carlson.

Christel Valsinger