17 maj 2021

Grönt ljus för American Song Contest

USA får sin egen version av Eurovision Song Contest. Tävlingen får premiär redan 2022 och produceras av Christer Björkman tillsammans med Peter Settman, Anders Lenhoff och Ola Melzig. 

Beskedet om att Christer Björkman startar en amerikansk motsvarighet till Eurovision Song Contest gavs redan 2019, under en presskonferens i efter ESC-finalen i Tel Aviv. Men nu är kontrakten underskrivna och det är klart att tävlingen blir av.

50 delstater, fem amerikanska territorier och huvudstaden Washington DC kommer att delta i den amerikanska upplagan som äger rum nästa år. Tävlingen består av tre delar, en kvalomgång, semifinaler och en stor final där bästa originallåt koras. Christer Björkman flyttar till Los Angeles direkt efter ESC-finalen i Rotterdam på lördag, som han kommenterar för SVT tillsammans med Edward af Sillén, för att arbeta med jätteproduktionen, .

Programmet kommer att sändas av NBC och produceras tillsammans med Propagate och Universal Television Alternative Studio. 

Christel Valsinger