4 maj 2021

Nyss mastrat: MI väljer bland veckans releaser

Det blir två gånger Finneas i veckans val. Billie Eilish bror Finneas O’Connell är inblandad såväl när norska Girl In Red och just Billie gör nya storverk. I båda fallen handlar det dessutom om vrede som bara måste ut.

Christel väljer:

The Coral – Change Your Mind (låt)

The Coral har precis släppt ett ambitiöst konceptalbumom uppdelat i två ”skivor”. Coral Island, som det heter,  är fiktiv plats som bebos av karaktärer som bandmedlemmarna hittat på. En berättarröst guidar mellan vissa av spåren och keyboardisten Nick Power har även skrivit en bok som ska hjälpa lyssnaren att förstå den uppdiktade världen. Jag nöjer mig än så länge med tipsa om denna – en fin och enkel poplåt med perfekt avvägda gitarrer och stämsång. [Run on Records/Modern Sky]

Jessie WarePlease (låt)

Underbara discoalbumet What’s Your Pleasure från förra året släpps i sommar i deluxeupplaga med sex nya spår inklusive den här nya singeln. En energisk, härlig housepärla, parad med funkiga gitarrer och bitvis pratsång. Producerad av James Ford från Simian Mobile Disco. [Universal]

Billie EilishYour power (låt)

Billie Eilish är helt makalöst bra i det avskalade formatet. Här vibrerar hennes röst av både sorg och ett stilla ursinne i en text om makt och sexuellt utnyttjande. Gör nästan ont att lyssna på.
Nya albumet Happier Than Ever släpps i sommar. [Darkroom/Interscope]

BirdyYoung Heart (album)

Birdy har jag tipsat jag om tidigare och nu är hennes nya album här. 16 spår är lite i saftigaste laget och låtarna glider stundtals omärkligt in i varandra. Men hon har ett varmt och älskvärt tilltal som jag tror passar alla som har en förkärlek för mjuka akustiska gitarrer och drömmiga harmonier. Får mig att vilja bära långklänning och gå barfota. [Atlantic]

Lars väljer:

Girl in RedIf I Could Make It Go Quiet (album)

Norska Marie Ulven samarbetar med Billie Eilish bror Finneas på sitt debutalbum, som kommer tre år efter genombrottet med I Wanna Be Your Girlfriend. Namedroppingen är funktionell eftersom det finns uppenbara referenser till Eilish flickrumsnoveller. Men som Girl In Red innebär Ulvens smått sensationella debut även åtskilliga associationer till amerikansk 90-talspunk, new wave och till och med estetiken hos såna som Phoebe Bridgers. Det är ett stort grepp, med helt öppna dagböcker lagda på bordet.  [AWAL]

OsslerSvarta svan (låt)

Det finns en risk att jag hamnar i att drunkna i Osslers ständigt överjordiskt vackra skivomslag. Men när jag väl reser in i Svarta svan möts jag av ännu ett skäl till att se Ossler som en av våra stora akter alla kategorier. En tidlös mix av svärta, blues och det allra skönaste av handlag, på en och samma gång (ST4T)

Lars WinnerbäckSkriet (låt)

Och Lars Winnerbäck imponerar vidare i sin ”comeback”. Denna gång mer lågmält eftertänksam i ett spår som innebär det fjärde och sista i nya starka EP:n Själ och hjärta del 1. Enda påtagliga minuset: 230 kronor är klart svettigt för en 4-spårsskiva. [United Stage]

Luminous KidAt The End Of The Dream (album)

Fotografen Olof Grind bygger under sitt alter ego musikaliska bilder för allas tolkning. Det är att öppna upp sina mest drömska sinnen så flödar intrycken någonstans mellan Sufjan Stevens och José González. Låten A Restless Heart Would Rather Float in Space kommer att vara den vackraste en svensk gör i år. [The Satchi Kid]