27 april 2021

Nyss mastrat – MI väljer bland veckans releaser

Tidigare duettparet Miss Li och Lars Winnerbäck finns med bland veckans utvalda releaser, men med varsin låt. Dessutom godbitar från bl a Skott & Shylde, Anna Stadling och Weezer, när MI:s Christel Valsinger och Lars Nylin får välja.

Lars väljer:

London GrammarCalifornian Soil (album)

Nyss fyllde Massive Attacks episka och ikoniska Blue Lines 30 år. Här och nu känns det som om London Grammar åstadkommit något som kan ha samma slagstyrka 2051. Det finns dessutom musikaliska kopplingar, i synnerhet till Massives senare verk. Liksom till Floreence + The Machine och Elisabeth Fraser. Singlarna är mäktiga, men helheten är styrkan nummer ett. Utöver den överlägsna toppen i Nottingham-trion vill säga: sångerskan Hannah Reid. För mig är hon i ögonblicket den intressantaste kvinnliga populärsångerskan alla genrer räknat. [Ministry of Sound].

Stefan SundströmDen svarta pedagogiken (låt)

Knäckande starkt spår från Sundströms nya album Östan västan om stress och press. En historielektion om ett svartnande svenskt samhälle, i bluestakt. [Gamlestans Grammofonbolag]

Anna Stadling Västerbron (låt)

Få fångar så klarögt och med så lugnande röst en ögonblicksbild som Anna Stadling. Här är hon längtande på väg hem över en bro som besjungits av många, hon klara alla jämförelser. [Olga/Warner]

Lars WinnerbäckÄlvens industrier (låt)

Ännu en stark sak från den kommande EP:n. Åter upplever jag känslan att för första gången av Winnerbäcktexter få rysningar av det behagliga igenkännande slag som formuleringar från sådana som Ulf Lundell och Tomas Andersson Wij har gett mig genom åren – för att bara nämna två manliga referenser. [United Stage Manegement Group]

Christel väljer:

Charlotte OCBad Bitch (låt)

Den lite fåniga titeln fick mig att tro att det här skulle låta som något helt annat än detta melodiska, altpopalster med indiefolkinfluenser. Charlotte OC, som egentligen heter Charlotta Mary O’Connor, är en brittsik singer/songwriter som varit verksam i ganska många år. Rösten bär på en rå äkthet som lite för tankarna till Sharon van Etten, i alla fall på detta spår. [Embassy of Music GmbH]

Weezer – I Need Some Of That (låt) 

Den 7 maj kommer Weezers andra album för i år, Van Weezer, producerat av Suzy Shinn (Panic! At the Disco, Dua Lipa, Katy Perry mfl).  Den här refrängen låter som något jag hört förut, men inte kan placera, och det är väl det perfekta framgångsreceptet i den rastlösa era för musiklyssning vi lever i nu. Här finns också feta gitarrer och en perfekt avvägd popmelodi, lite av Weezers signum alltså. [Atlantic]

Miss LiThe Manual/Instruktionsboken (låt)

Hon har kanske inte hittat manualen för hur livet ska levas, som den här låttexten efterfrågar, men hon har definitivt hittat tillvägagångssättet för att skriva helgjutna pophits. Likt Miss Lis senaste singelsläpp kommer The Manual på både engelska och svenska. Ordet ”intruktionsboken” sitter kanske inte lika snyggt som den engelska motsvarigheten, men båda versionerna är 100% popglädje, med text som vågar glänta på dörren till något mörkare. [Sony Music]

Skott, ShyldeTired (låt)

Pauline Skött och Nicklas Lif, aka Skott och Shylde, fångar perfekt känslan av det gångna pandemiåret i den här duetten. Låten var från början inte tänkt att framföras av dem själva, men jag är så glad att de valde att ändå göra det. Rösterna sitter väldigt fint ihop och det smärtsamma vemodet ihop med en energi som ändå pekar mot något ljust, berör mig starkt. [Cosmos]