23 mars 2021

ESC 2021 – bidragen med svenska låtskrivare

I maj tävlar Tusse med låten ”Voices” i årets upplaga av Eurovision Song Contest. Men Sveriges tävlingsbidrag är som vanligt inte det enda med svenska låtskrivare. Åtminstone sju länder till har svenskar bland upphovspersonerna.

För drygt en vecka sedan avgjordes Melodifestivalen 2021 och låtskrivarteamet Linnea Deb, Joy Deb, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt och Anderz Wrethov stod som vinnare med låten Voices framförd av Tusse. Men de tre förstnämnda har fler vinstchanser när det är dags för Eurovision Song Contest i Rotterdam i maj. De har även varit med och skrivit San Marinos bidrag Adrenalina. Jimmy Thörnfeldt är även en av upphovspersonerna till Cyperns bidrag El Diablo.

När MI går igenom de färdiga bidragen till årets ESC (39 av 40) hittar vi sju bidrag utöver Sveriges, där svenska låtskrivare ingår. Bakom Österrikes bidrag Amen, hittar vi t ex Jonas Thander på upphovet. Thander var en av låtskrivarna till My Turn med John Lundvik, som tävlade i Melodifestivalen 2018, samt Bigger Than Us, som Michael Rice (UK) tävlade med i ESC 2019. Maltas bidrag Je Me Casse, är bland annat skrivet av Malin Christin, själv just nu aktuell med nya singeln Basic och förra året i duett med Myra Granberg i låten Salt i såren.

Här är låtarna med svenska låtskrivare i ESC 2021:

Cypern
El DiabloElena Tsagrinou
Låtskrivare: Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Laurell Barker, Oxa, Thomas Stengaard

Irland
MapsLesley Roy
Låtskrivare: Philip Strand, Emelie Eriksson, Lesley Roy, Lukas Hällgren

San Marino
AdrenalinaSenhit
Låtskrivare: Joy Deb, Linnéa Deb, Thomas Stengaard, Suzi P., Jimmy ”Joker” Thörnfeldt

Österrike
AmenVincent Bueno
Låtskrivare: Tobias Carshey, Ashley Hicklin, Jonas Thander

Polen
The RideRafal
Låtskrivare: Thomas Karlsson, Joakim Övrenius, Johan Mauritzson, Clara Rubensson

Bulgarien
Growing Up Is Getting Old – Victoria
Låtskrivare: Victoria Georgieva, Maya ”Rallie” Nalani, Oliver Björkvall, Helena Larsson

Malta
Je Me Casse Destiny
Låtskrivare: Amanuel Dermont, Malin Christin, Nicklas Eklund, Pete Barringer

Sverige
Voices – Tusse
Låtskrivare: Linnea Deb, Joy Deb, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Anderz Wrethov

Österrike

AmenVincent Bueno
Låtskrivare: Tobias Carshey, Ashley Hicklin, Jonas Thander

Har vi missat någon? Maila christel@musikindustrin.se!

Christel Valsinger