10 mars 2021

Nyss mastrat – MI väljer bland veckans releaser

Reggaepop, 70-talssoul och ”singer/songwriter-poet med countrytouch” är några av genrerna som nämns i veckans musiktips från MI:s Lars Nylin och Christel Valsinger.

Christel väljer:

Bruno Mars, Anderson .Paak, Silk Sonic – Leave The Door Open (låt)

R&B-stjärnorna Bruno Mars och Anderson .Paak har slagit sig ihop och bildat duon Silk Sonic och sällan har jag väl sett mina soul & r’n’b-älskande vänner gå igång så hårt på en ny låt som när den här droppade i fredags. Så är det också ljuvlig, mjuk 70-talssoul med stråkar och falsettkörer. Inte det minsta nyskapande, men härligt. [Atlantiv Recordings]

Girl in redSerotonin (låt)

Norska Girl in red fanns med på BBC:s lista Sound of 2021 och mycket talar för att det här blir hennes år.  Serotonin har hon producerat tillsammans med Matias Tellez och FINNEAS och tillsammans har de skapat något spännande, oförutsägbart och catchy som är svårt att genrebestämma. Poppig refräng möter verser med distad bas och pratsång. Lovande inför kommande debutalalbumet If I Could Make It Go Quiet. [AWAL]

Nea, Sandro CavazzaDon’t Deserve This (låt)

Den här reggaepop-duetten är skriven som en dialog, mellan en lidande kille och tjejen som behandlar honom illa. Nea som har flera framgångsrika år som låtskrivare bakom sig, slog igenom förra året med Some Say och här har hon åter samarbetat med Vincent Kottkamp och tyska producentteamet Hitimpulse från den låten, samt musikern Jonny Hawkins. Fint möte mellan två av Sveriges populäraste popröster .[Sony Music]

Winona Oak, ElioNobody Loves Me (låt)

Med sin djupa, beslöjade ton utgör Winona Oak en av mina favoritröster bland nya svenska pophopp. Nobody Loves Me Släpptes på internationella kvinnodagen och vill påminna om att känslan av ensamhet, isolering och ångest delas av många och att även små steg framåt är steg på rätt väg. Oaks duettpartner ELIO har tidigare samarbetat med Charlie XCX (i fina Charger). Här står hon för produktionen tillsammans med svenska Madelene Eliasson. Mjukt, vackert och går rätt in i hjärtat. [Atlantic]

Lars väljer:

Kings of LeonWhen You See Yourself (album)

Bandet som kom från den amerikanska södern och nådde de största scenerna har länge haft problem att vara relevanta. Det är fem år sedan de släppte nytt och ett dussin år sedan de gjorde något som inte mest kändes kalkylerat. Till nu. Spår som The Bandit och avslutande vaggsångsepiska Fairytale visar upp ett band som kommer att regera världens festivaler när sådana åter existerar. [RCA/Sony].

Becky and the BirdsWith You (Spotify Oyster Recording) (låt)

Thea Gustafsson arbetar under sitt alibi skönt och effektivt på bilden att vara en av våra mest explosiva nya röster. With You är en kort, den klockar in på 2:29, och drömsk liten novell i neo-soul-land som bara skriker ut: här kommer att komma mer, mycket mer. [4AD]

David RamirezOne Man Guy (låt)

Texas just nu mest melankoliska röst går från klarhet till klarhet. Få vidgar singer/songwriter-begreppet så kreativt som Ramirez. Förra året kom albumet My Love Is A Hurricane. Nu följer han snabbt upp detta med en låt som är mer basic ”singer/songwriter-poet med countrytouch” men likväl kommer att åka in på mina spellistor någonstans mellan Townes Van Zandt och Steve Earle. [The Next Waltz]

JanaOutsider (låt)

Nytt från svenska Jana, från en EP som kommer senare i år. Little Dragons Erik Bodin står för produktionen av en lätt taggig, effektivt industrisyntig R&B-dänga. Jana nämns efter fjolårssingeln Lotus som ett namn rejält på uppgång. Det mönstret bryts knappast av Outsider. [Jana/Wife].