10 mars 2021

4 Snabba: Maria Molin Ljunggren/Freebird Songs

Av de sex låtar som musikförlaget Freebird Songs fick antagna till Melodifestivalen 2021 har fyra gått till final. MI gratulerar och tog kontakt med VD och delägare Maria Molin Ljunggren för att få veta mer om arbetet bakom framgångarna.

Det är finallåtarna Still Young med Charlotte Perelli, Tänker inte alls gå hem med Arvingarna, In The Middle med The Mamas och Behöver inte dig idag med Clara Klingenström, som har låtskrivare knutna till Freebird Songs (Bobby Ljunggren och Robin Stjernberg).

Vad ligger bakom årets succé?

– Det enkla svaret är nog att det blev ett fint kok med artister och skivbolag som vill jobba med våra upphovsmän/producenter.

Tre av låtarna framförs av tidigare Mello-vinnare, men Clara Klingenström är debutant. Har ni jobbat tillsammans länge?

– Vi signade Clara för två år sedan. Hon skickade en demo vi gillade. Det var något i hennes okonstlade sätt som fångade mig direkt. Hennes röst är helt oförställd. Den är ärlig, uppriktig med både svärta och ljus. Orden och tonerna var rakt från hennes inre. När jag sen spelade upp demon för de andra på bolaget kände de precis samma sak. Det är svårt att säga exakt vad det är, men vissa röster har flera lager och en sådan röst har Clara.
– Vi har tidigare släppt fem singlar. Behöver inte dig idag kom ur ett möte med Clara, Bobby Ljunggren och David Lindgren Zacharias. Clara kom sen tillbaka med en text som gjorde att allt bara landade.

Har ni några planer på att utöka Freebird Songs verksamhet nu efter framgångarna?

– När vi lämnade vårt livsverk Lionheart Music Group sedermera Capitol Music Group, var det för att vi hade en längtan efter att börja om på rent papper. Vara tillbaka där vi började. Öronmärka talang och ge dem rätt förutsättningar att få gro och blomma. Vi vill fortsätta växa generiskt. Vi har ett fåtal låtskrivare varav tre även är delägare – Bobby Ljunggren, Robin Stjernberg och Isa Molin. Vi bär tillsammans taktpinnen för utökningen av bolagets verksamhet. De vi signar skall få de resurser som krävs i form av tid, mentorskap och ekonomiska resurser.

När börjar arbetet inför nästa års festival?

– Vi har inget på- och av-datum. Det skrivs bra låtar året om. Ibland passar det artister som vill vara med i Mello men det flesta låtar går till andra projekt i och utanför Sverige.

Christel Valsinger