8 mars 2021

Sveriges mest framgångsrika kvinnliga låtskrivare

På internationella kvinnodagen presenterar STIM vilka som var Sveriges mest Sveriges mest framgångsrika kvinnliga låtskrivare 2020. Högst upp finns Jonnali ”Noonie Bao” Parmenius (bilden), som med nya framgångsrika releaser som Who’s Laughing Now med Ava Max behåller sin förstaplats från året innan.

– Musikbranschen är starkt mansdominerad, både vad det gäller representation och intäkter från musiken. Därför vill vi så här på internationella kvinnodagen lyfta fram och fira dessa grymma låtskrivare och deras framgångar, som kan bana väg för fler kvinnor i musiken. Den stora snedfördelningen innebär ett stort kompetenstapp för musikbranschen, och det finns en enorm kreativ potential här, säger Lina Heyman, Head of Rightsholder Relations, Stim.

STIM skriver: ”En rad insatser för att lyfta jämställdheten har gjorts i branschen de senaste åren, ett arbete som behöver fortsätta. Ett exempel är Female Songwriters Day som arrangeras av Musikmakarna för att främja kvinnor och icke-binära i sitt musikskapande. Ett annat är det internationella jämställdhetsinitiativet Keychange, med sikte på att skapa en jämställd livescen, som bedrivit sitt viktiga arbete med stor framgång. Stim var i början av 2020 värd för Keychanges nätverk.”

På topplistan finns flera mångfaldigt prisade låtskrivare, bland annat tilldelades Noonie Bao Stims pris Platinagitarren 2020, Tove Lo fick samma utmärkelse 2015.

Mest framgångsrika kvinnliga låtskrivarna 2020

1.Jonnali ”Noonie Bao” Parmenius

2.Tove ”Tove Lo” Nilsson

3.Maria Jane Smith

4.Robin ”Robyn” Carlsson

5.Laleh Pourkarim

6.Veronica Maggio

7.Lykke Li Zachrisson

8.Zara Larsson

9.Melissa Horn

10.Karin Dreijer

Listan bygger på Stims data över intjäning 2020 och avser intäkter från såväl tjänster som Spotify och Apple Music som från radio, TV, konserter, butiker etc, både i Sverige och internationellt.

Lars Nylin