1 mars 2021

Tonity – ny plattform för musikskapare

Svenska Tonity släpper en plattform där låtskrivare och producenter kan dela med sig av sina outgivna låtar och tillåta andra skapare att blåsa nytt liv i dem, utan att gå miste om upphovsrätten och framtida intäkter.

Samples och återanvändning av musik är något som används flitigt i musikindustrin. Under 2020 innehöll 15 procent av alla låtar på Billboard Top 100 delar från andras verk, och 83 procent av topp-producenterna år 2019 använde sig av delar från andras verk i sin musik.

Tonity är en plattform som ger tillgång till outgiven musik, vilket ska främja originalitet i musik och möjliggöra upptäckandet av nya talanger, samtidigt som man inte låter investerad tid och pengar gå till spillo.

Jonas Von der Burg, en av grundarna bakom Tonity och tillika musikproducent och trefaldig Grammis-vinnare, säger:

– Oavsett om man är hobbymusiker eller toppar Billboardlistan har vi alla tusentals låtar och projekt som ligger och dammar på hårddisken. Jag har varit stenhård med att hålla på min musik men insåg sedan hur mycket tid och pengar som investerats i musik som förmodligen aldrig kommer att komma till användning. Med Tonity ger vi fantastiska men ofärdiga verk som glömts bort nytt liv och mening.

Tonity hanterar inte bara splittar och royalties på publishingsidan, utan även på mastersidan, eftersom det är där de största intäkterna oftast genereras inom streamingen. Intäkterna från den nya låten fördelas till låtskrivare, producent, musiker, artist genom Tonity, baserat på överenskomna andelar av intäkterna mellan de olika parterna.

Jonas Östgren, VD på Tonity, säger:

– Vi har jobbat nära industrin för att verkligen skapa en plattform som möjliggör för musikbranschen att ta steget in i en ny era. Vi får redan fantastisk feedback som hjälper oss vässa plattformen ännu mer.

Än så länge är det invite till plattformen som gäller, där ett antal svenska låtskrivare och producenter redan är igång. Det går att ansöka om invite på webbplatsen. STIM, SAMI, Sony/ATV, UMPG m.fl. är med på tåget och man hoppas kunna öppna upp plattformen publikt senare under året.

Som en del i detta kommer man också lansera systerplattformen Trackpool, som är en tjänst för pitching, där etablerade musikskapare kan visa upp sin nyproducerade musik för världens alla skivbolag och artister för att snabbare hitta deals och släppa musik.

www.tonity.com

Daniel Johansson
daniel@musikindustrin.se