9 februari 2021

Bok: A&R-ikonen Kjell Andersson ger ut självbiografi

En på papperet relativt smal musikbranschbiografi som får bred mediauppmärksamhet. Det är få förunnat. Ett aktuellt undantag är Kjell Andersson. Hans spektakulära A&R-karriär på EMI har nu blivit bok.

Kjell Andersson, som lämnade skivbolagssammanhanget 2014, skriver över 400 sidor både om sig själv, en inte alltid ljus historia, och sina relationer till artister som Ulf Lundell och Roxette.

Bokförlaget Albert Bonniers presenterar boken Ingen går hel ur det här så här:

”I fyrtio år var han verksam som producent och A&R; – Artist- & Repertoarman. Han arbetade med svenska artister: Ulf Lundell, Per Gessle & Gyllene Tider, Marie Fredriksson, Roxette, Plura & Eldkvarn, Mauro Scocco, Wilmer X, Totta, Rebecka Törnqvist, Sven-Bertil Taube, Lisa Ekdahl, Svante Thuresson, Sven-Ingvars, Mikael Wiehe, Björn Skifs, Magnus Lindberg, Basse Wickman, Triad, Kajsa Grytt och Eva Dahlgren.

Sven-Bertil Taube kallade honom ”ett slags geni”, Ulf Lundell sade att han var ”en jobbig jävel, med bra idéer”. Utanför musikvärlden var han okänd. Det här är Kjell Anderssons arbetsmemoar, en resa in i den svenska populärmusikens guldålder, en berättelse om uppgång, framgång, motgång och nedgång.”

MI återkommer med recension.

Lars Nylin