5 februari 2021

Universal startar Island Records Sweden

Den legendariska Universal-etiketten Island Records öppnar upp verksamhet med både studio och label i Sverige. Den nya etiketten är en del i Universal Music Swedens nysatsning på inhemsk repertoar.

Island Records Sweden drivs av Jens Malmlöf, Kristian Riffo och Christoffer Silverberg. Trion har samarbetat tidigare, framförallt kring artister som Jireel och Kaliffa. Malmlöf har en bakgrund som sångare i gruppen Hoffmaestro och har drivit etiketten Chraamofon som gett ut Kaliffas musik. Riffo har, tillsammans med Jeff Roman, i flera år drivit framgångsrika Nivy-etiketten där Jireel är den klarast lysande stjärnan. Silverberg har arbetat på Universal Music under många år och var bland annat med och startade inhouseetiketten Svenska inspelningar.

Island Records Sweden har tagit över driften av före detta Capitol-studion vid Nytorget i Stockholm, vilket kommer att vara basen för verksamheten. Jonathan Haile, tidigare A&R-assistent på Universal, har fått tjänsten som Studio Manager.

Island Records Swedens roster består i februari 2021 av totalt sju artister: I Stockholm finns de tidigare etablerade artisterna Reyn och Hanna Ferm, hiphop-producenten Mack Beats och nykomlingarna Imm4nuel och Malik Dalasi. Via ett samarbete med Göteborgsetiketten Same Plate Music har Island även knutit till sig de Göteborgsbaserade artisterna Petrus och Slim Prince.

Island Records Swedens första release blir singeln 1000 skäl att fira med Petrus som släpps fredag 5 Februari.

Lars Nylin