22 december 2020

Victor Leksell får Nordens språkpris

Victor Leksell tilldelas Nordens språkpris 2020 för sin hitlåt Svag. Leksell har med sin låt tagit sig förbi stängda gränser och språkliga barriärer och visat på den nordiska sammanhållning som finns i sång och musik, menar Föreningen Norden, som delar ut priset.

”Svag har inspirerat till otaliga coverversioner på dialekter, från Bergen till Skåne och Älvdalsmål. Sången därför har rört sig fram och tillbaka över gränsen i nya språkdräkter”, skriver juryn i ett pressmeddelande.

– I refrängen sjunger Leksell ”Du river mina murar” och det är just det som denna prisvinnaren har gjort med sin musik. I en tid med stängda gränser har Leksell visat på den sammanhållning som finns i det nordiska kultursamhället, säger juryns ordförande Tone Trøen, som är stortingspresident och styrelseordförande i Föreningen Norden Norge.

Priset består av ett konstverk av Per Fronth och tidigare vinnare är Fredrik Skavlan (2010), Timbuktu (2011), Ghita Nørby (2012), Vigdís Finnbogadóttir (2013), Jakob Oftebro (2014), Martti Ahtisaari (2015), dramaserien Skam (2016) møbelkjeden IKEA og grunnlegger Ingvar Kamprad (2017), Sofie Gråbøl (2018) och Inger Nilsson (2019).

Christel Valsinger

Bilden visar överlämningen av priset, mitt på Svinesundbron, på linjen som markerar gränsen mellan Sverige och Norge.  Priset delades ut av artisten Elisabeth ”Bettan” Andreassen tillsammans med Tone Trøen, stortingspresident och styrelseordförande i Föreningen Norden Norge samt styrelseordförande Åsa Torstensson från Föreningen Norden Sverige.