22 december 2020

IN MEMORIAM Pelle Alsing

En av svensk popmusiks mest respekterade musiker är borta. Trumslagaren Pelle Alsing har lämnat oss bara fyllda 60 år.

Jag umgicks inte privat med Pelle. Men vi sprang in i varandra och småpratade i nästan 40 år efter att vi första gången setts när skådespelaren Johan Lindell spelade in och Pelle agerade lyhörd, oerhört entusiastisk medlem i kompbandet Passagerarna.

När jag såg Pelle spela live sista gången, med gruppen The Husbands förra sommaren, smög jag upp bakifrån scenen för att fotografera. Pelle noterade mig, gjorde tummen upp, innan han mitt i en låt skrattade: ”Är det G:son som ska gästsjunga?”. Vissa tycker att undertecknad är lite lik låtskrivaren Tomas G:son. Det fick Pelle till ett skoj med en i publiken mitt i en låt.

Det är så jag för evigt minns honom, med glimten i ögat, gärna någon vass replik.

Men framförallt blir han ihågkommen som en av våra absolut mest mångsidiga och skickliga session- och scenmusiker. Från att som liten ha imiterat Alice Coopers trummisar med vad som stod till buds av grytlock blev han själv den bäste.

Några bekanta namn han spelade med inkluderar Ulf Lundell, Dan Hylander & Raj Montana Band, Lisa Nilsson, men inte minst Roxette som han gjorde ett antal världsturnéer med. Det band som kompade Johan Lindell en gång i tiden, Passagerarna, var också till del grunden i Roxettes kompband en gång i tiden.

På Roxettes officiella Facebook-sida skriver Per Gessle:

”Det är med obeskrivlig sorg jag informerar er att vår älskade Pelle Alsing har gått bort. Det är nästan omöjligt att förstå. Pelle var inte bara en fantastisk och uppfinningsrik trummis, som hjälpte oss att skapa Roxette-ljudet sedan dag ett, han var också den bästa vännen du kan tänka dig, en snäll, generös människa med det största hjärtat som slog för alla. Han var alltid den roligaste att vara med, den med det största leendet, den som stöttade dig som mest när du tvekade. Han kommer vara saknad mer än vad ord kan säga. All min kärlek går till hans fru, familj och vänner.”

Fina ord om en fin kille och musiker jag kommer att minnas med endast värme.

Lars Nylin

Foto från Facebook