15 december 2020

Mariah Carey etta i världen

Hon är ”bara” trea just nu på Spotifys globala topp 50. Men enligt Billboard har Mariah Carey världens just nu största hit.

Det är nog ingen skräll att Mariah Carey toppar Global Top 200 när Billboard och Nielsen Music/MRC Data väger samman låtkonsumtion från 200 territorier i världen. Careys och Walter Afanasieffs All I Want For Christmas Is You har trots allt dominerat topplistor i åtskilliga jular vid det här laget.

Men faktum är att låten bara toppar när USA räknas in. När Billboard presenterar motsvarande lista exklusive USA blir det samma etta som på Spotify Global Top 50 i skrivande stund: Bad Bunny & Jhay Cortez i Dakiti.

Båda listorna är tungt julfärgade och föga överraskande är det svårt att finna svenska inslag. Men dom finns och i ett fall högt upp: The Weeknds Blinding Lights – med Oscar Holter och Max Martin som låtskrivarpartners – är 4 på ”stora” listan.

En bit ner finns Topic & A7S med Breaking Me. Bakom A7S finns svensken Alexander Tedebrink och låten är 94 på den stora listan respektive 70 om USA räknas bort.

Länkar för mer nördande i ämnet:

https://www.billboard.com/charts/billboard-global-200

https://www.billboard.com/charts/billboard-global-excl-us

Lars Nylin