15 december 2020

Jazzkannan 2020 till Peter Danemo

Riksförbundet Svensk Jazz har tilldelat musikern och kompositören Peter Danemo utmärkelsen Jazzkannan 2020. Jazzkannan har delats ut sedan 1993 för nydanande insatser inom jazzmusiken.

– Att få lyssna till Peter Danemos musikaliska trumspel är en förmån, och det är tydligt att han aktivt bidrar till jazzens utveckling, säger Gunno Sandahl, ordförande Svensk Jazz.

Då branschträffen Jazzfesten i år ställdes in till följd av coronapandemin delades utmärkelsen ut hemma hos pristagaren den 4 december.

Motiveringen lyder:

”En trumslagare av ett sällsynt lyhört slag och naturbegåvad som kompositör. När alla bara kände honom för den musik han skapade för sina egna mindre band vann han en jazzkompositörstävling för storband i Monaco. Numera är Peter Danemo av Kungliga Musikhögskolan legitimerad kompositör och har bland annat gjort storverk som Artist in Residence hos Norrbotten Big Band.”

– Jag är superglad för det här! Det är otroligt hedrande att en grupp – i detta fall Svensk Jazz styrelse – suttit och kommit fram till att just jag ska få ett pris i år, säger Peter Danemo i ett pressmeddelande.

Lars Nylin