14 december 2020

Trippel med Ulf Lundell

Ulf Lundell var nyss aktuell med en trippel listettor för albumet Telegram. Nu kommer en trippel Lundell i SVT, två avsnitt dokumentär följt av en liveshow.

Få svenska artister kan mäta sig med Ulf Lundell när det gäller produktivitet och mångsidighet. I snart ett halvt sekel har han varit aktuell både som artist, låtmakare och som författare. I en dokumentär av Marie Nyreröd får vi följa Ulf Lundell genom livet.

De senaste femton åren har Ulf Lundell varit ytterst sparsam med media, och levt tillbakadraget på sin gård på Österlen. Nu gör han ett undantag och öppnar sin ateljé. Där har måleriet blivit ännu en del i hans konstnärliga verksamhet.

– Ulf Lundell avskyr intervjuer, men han har generöst låtit mig använda inläsningarna av Vardagar som del i dokumentären. Sen har jag grävt i arkivet. Från Joakim Strömholm har jag fått aldrig tidigare visade smalfilmer med en 20-årig Ulf Lundell, säger Nyreröd.

Dokumentären Friheten och ensamheten är uppdelad i två avsnitt. Första delen heter Från folkhemsbarn till nationalskald. Den handlar om Ulf Lundells första 35 år, och slutar med megasuccén Öppna landskap. Andra delen heter Från kaos i stan till lugn vid havet som börjar med skilsmässoalbumet Den vassa eggen och slutar med dagens ensamma tillvaro.

Förutom Ulf Lundell själv medverkar Leif GW Persson, Benny Andersson, statsminister Stefan Löfvén, storasyster Inger Lundell, artisterna Eva Dahlgren, Tomas Andersson Wij och  Dotter, författarna Lena Andersson, Sigge Eklund, Karolina Ramqvist, David Lagercrantz, Göran Greider och Åsa Linderborg.

Som komplement till dokumentären har SVT spelat in en publiklös konsert med Ulf Lundell och hans band på Cirkus i Stockholm. Den visas på SVT1 och SVT Play den 10 januari.

– Om 2020 hade varit ett vanligt år hade vi filmat Ulf Lundell på hans turné under sommaren. Nu blev det så här istället, säger Nyreröd.

SVT1 onsdag 30 december 2020 kl 20.00: Ulf Lundell – friheten och ensamheten (1:2)
SVT1 onsdag 6 januari 2021 kl 20.00: Ulf Lundell – friheten och ensamheten (2:2)
SVT1 söndag 10 januari 2021 kl 21.00: Ulf Lundell live på Cirkus

Lars Nylin