8 december 2020

Nyss mastrat – MI väljer bland veckans releaser

Två jullåtar, ett samlingsalbum och ännu ett alster från Så mycket bättre. Det är lite av vad Musikindustrins Christel Valsinger och Lars Nylin fallit för den här veckan.

Christel väljer:

Thomas StenströmSer du månen där du är ikväll? (Tillsammans igen) (låt)

Thomas Stenström har skrivit om klassiska Auld Lang Syne till förmån för Cancerfonden. Melodin är fint bearbetad och texten om saknad lätt att relatera till. Låten är även ledmotiv till Cancerfondens julfilm som lyckas förmedla både glädje, sorg och hopp på knappa fyraminuter.  Under kampanjperioden går alla royaltyintäkter till Cancerfonden så den här måste självklart in i spellistan. [Sony]

Mariah Carey, Ariana Grande, Jennifer HudsonOh Santa (låt)

Det verkar vara en oskriven regel att vi inte ska reagera på det märkliga i att vuxna sjunger bedjande och innerligt om jultomten? Men det här året lägger jag allt tvivel åt sidan och tar  tacksamt emot allt glammigt och glittrigt i julväg, vilket gör denna diva-trio till en fin present.

I original finns låten på Mariah Careys julalbum Merry Christmas II You från 2010. Den här uppdaterade varianten lanseras lagom till premiären av Careys julspecial på Apple TV+.[MARIAH]

Jenny Lewis, SerengetiUnblu (låt)

Tidigare Rilo Kiley-sångerskan Jenny Lewis och rapartisten Serengeti (David Kohn) möttes på en festival i Berlin för ett par år sen, men deras planerade samarbete har fått äga rum i varsin stad under karantäntid. Lewis har skickat tracks och refränger, medan Kohn lagt verser, som låter mer spoken word än rap. Avskalat, drömskt och vackert. Fler gemensamma släpp är tydligen att vänta. [Loves Way]

Basia BulatLove Is At The End Of The World (låt)

Från fina albumet Are You In Love? släpps den här låten nu som singel och video. Skriven före pandemin, började den som en låt till vänner som hjälpt Basia i hennes mörkaste stunder. Budskapet att det finns kärlek, även när det känns som att allt håller på att gå sönder, är ett ljus i mörkret just nu. [Secret City]

Lars väljer:

Christian GabelKoda (album)

Om Gabels förra album Mikrofilm var en installation över svensk kraut är årets album nummer två en hypnotisk föreställning i minimalism. Brian Eno skulle inte ha tvekat en nanosekund att sätta sitt namn på detta. En film skapad utan bilder, rysligt fascinerande [Christian Gabel].

Jakob HellmanGabriellas sång (låt)

Jakob Hellmans gästspel i TV4 är så mycket bättre än jag anat. Dels framstår han som helt sig själv, utan spel och choser, men framförallt har han inlett med några tolkningar som fått andras verk (senast Eldkvarn) att låta som helt hans egna. Samma med Py Bäckmans och Stefan Nilssons Gabriellas sång, fram till detta känd med Helen Sjöholm [EMI/Universal].

AmasonSanta’s Coming To Free Them (låt)

Det är bara att blunda och knappa. Det kommer så många jullåtar på Spotify att det knappt behöver läsas bland nya releaser. Men vissa sticker liksom ut ur den allt glittrigare skärmen. Som denna med magnifika Amason [Amason].

The White StripesGreatest Hits (album)

Plötsligt händer det. I en era när best of blivit egenhändigt gjord spellista kommer The White Stripes med en samling som smakar mer, som utstrålar att den inte är sammansatt på löpande band i något ai-maskineri. Kurerad för hand, kan man säga så? Dom största låtarna, några udda, några covers, och Seven Nations Army placerad sist. Jag älskar det [Sony].