Nyheter 1 december 2020

Nyss mastrat: MI väljer bland veckans releaser

MI:s Lars Nylin och Christel Valsinger har hittat varsin favorit från helgens avsnitt av Så mycket bättre. Dessutom: brittiska singer/songwriters, svensk americana och fin genremix från Ghana. Med mera!

Christel väljer:

Amaarae, Maesu, Ckay  – Fantasy

Instagramkontot Okay Africa tipsar dagligen om mode och musik i framkant och det var här jag först dök på Amaarae. Ama Serwah, som hon egentligen heter, är född i New York, har bott i Atlanta och New Jersey, men huserar numera i Accra i Ghana. Kringflyttandet har resulterat i en mängd influenser som smälter samman i hennes musik – hiphop, r&b och afropop. Det här fina samarbetet finns på nysläppta albumet The Angel You Don’t Know. [Sad Saints Angry Angels]

Tove StyrkeBara du och jag (låt)

Äntligen har Tove Styrke gjort entré i Så mycket bättre och Lili & Susie får en låttolkning som både fångar upp orginallåtens energi och moderniserar den. Här finns fina nytillskott i text och versmelodi som inkluderar de där små typiska Styrke-fraseringarna. Victor Thell står för produktion och tydligen har också Jonathan Johansson varit inblandad. [Milkshake/Sony]

Arlo ParksCaroline (låt)

Jag tipsade om Arlo Parks Black Dog i våras. Det här är ännu ett fint spår från den hyllade, brittiska singer/songwritern. I Caroline sjunger hon om hur hon iakkttar ett par som gör slut. Trots temat finns en feelgood-stämning och jag kan förstå varför jag hört henne spelas i boutiquer – även i låtar där hon sjunger om psykisk ohälsa. I januari kommer albumet Collapsed in Sunbeams.

Jade BirdHoudini (låt)

En till brittisk singer/songwriter med en break-up-låt. Den här omgärdas av akustiska gitarrer och bjuder på en smått, smäktande refräng där namnet Houdini får stå för en person, som likt en illusionist, försvinner spårlöst ur en relation. Producentnamnet här, Dave Cobb, är säkert välkänt bland fans till artister som John Prine, Chris Stapleton och Jason Isbell.  [Glassnote/AWAL]

Lars väljer:

Hannah Georgas & Matt BerningerPray With Me (låt)

Kanadensiskan Georgas namn bör tjatas lite. Tidigare har jag hyllat hennes albumsamarbete med The Nationals Aaron Dessner. Nu har det lyfts fram en låt från albumet där samma The Nationals Matt Berninger gästar i en låt av Georgas/Dessner. Lågmält, andäktigt, stärkande, oavsett om man tror eller ej [Arts & Craft].

Jakob Hellman I skydd av mörkret (låt)

Så kom då årets intressantaste namn in i Så mycket bättre. Nyfikenheten som uppstått kring skivcomebacken förstärks genom denna elektroniska skymningsversion av Eldkvarns 80-talslåt. Thunder Road blir 2020 utan att generas ett skvatt. Hellmans covers kommer bli klart spännande [EMI/Universal].

Sarah KlangGirls (låt)

En dos Sarah Klang i sitt mest nedtonade tonläge. Sång, piano, bas. Från samma atmosfärer som Mind eller When You Walk rörde sig i på debutalbumet. Den här Göteborgssångerskan bara fortsätter att fascineras, bara First Aid Kit gör något på samma nivåer i sorten ”americana” [Pangur Records].

KiteDance Again (låt)

Ett mäktigt smakprov från en show jag missade men som nu finns som dokument bland annat på livealbumet Live At The Royal Opera. Om Sarah Klang härintill kallas för Sverigetopp i americana upptar Kite alla pallplatser i genren syntpop med 80-talsrötter. Världsklass med råge [Astronaut].