Nyheter 24 november 2020

Nyss mastrat: MI väljer ur veckans releaser

Lars Nylin överraskar sig själv när han faller för rap med Zacke. Christel Valsinger överraskar ingen när hon faller för ännu en låt med girl in red. Här är veckans val av nymastrad musik!

 

ZackePengar. Frihet. Zakaria Jamal (album)

Det kom detta märkliga år till sist en svensk rap-platta som kvalar bland årets absolut bästa även för en rockgubbe som undertecknad. Inledande Fri är en årstopp även för den som inte tror sig ens tåla genren. Sång: Tove Burman. [Antarktis]

The War On DrugsLive Drugs (album)

Livealbum. Hur cool är det 2020? Ny rockmusik i traditionen Dylan, Springsteen, Neil Young, Tom Petty, Dire Straits, hur cool är det 2020? The War On Drugs svarar: ”who the fuck cares” på båda frågorna och släpper Live Drugs med bandningar från sex år på vägarna med det bästa ”traditionella” rockbandet som 2010-talet gav oss. Ett av dom starkaste livealbum jag hört och det är utgivet 2020. Remarkabelt. [Super High Quality Records]

Nick CaveIdiot Prayer (album)

Ett annat livealbum som fullständigt struntar i att det är 2020. Vansinnigt starkt. Nick Caves Idiot Prayer: Nick Cave Alone At Alexandra Palace med överjordiskheter som Into My Arms. [Bad Seed/Awal]

James BlakeThe First Time I Ever Saw Your Face (låt)

Jag avskyr normalt sett överdrivet av vibrato i pop. Jag har svårt för covers när originalet är perfekt. Jag tycker att James Blakes sätt med elektronik är väl så intressant som hans röst. Här framför Blake ensam med ett piano en låt mest känd med Roberta Flack och jag blir tårögd. Så kan det bli. [Republic/Universal]

Christel väljer:

lovadÄlskling (låt)

Det viskas om att Lovad kan vara aktuell för Melodifestivalen 2021. Klart är i alla fall att hon tills nyligen låg på Svensktoppen ihop med Albin Johnsén och låten Vi gjorde vårt bästa. Den här nya singeln står hon som ensam låtskrivare till, en effektiv pophit om frigörelse: ”Älskling tror du att jag bryr mig/om din nya älskling/tror du lite bilder skadar mig?” [Sony]

girl in red two queens in a king-sized bed (låt)

Det mesta norska Marie Ulven Ringheim ger ut åker in på mina spellistor. Den här fina jullåten om att fira vinterhelgerna nedbäddad med sin älskling är inget undantag. Drömmig pianoballad med precis lagom mängd bjällerklang och stråkar. [AWAL]

Iiris ViljanenEn finsk jul (album)

Iiris Viljanen vet inte om hon får fira någon finsk jul i år, istället har hon skapat ett album för ”alla andra sverigefinnar och finlandssvenskar där ute som hör hemma i båda språken.” Här finns övervägande instrumentala spår, där Iiris pianospel virvlar som snöflingor. En rad fina gästmusiker bidrar också, såsom saxofonisten Maria Arnqvist (duon Siri Karlsson) och  basisten Felicia Westberg. Om jag bara fick välja ett julalbum i år så skulle det bli detta. [Teg Publishing]