16 november 2020

4 SNABBA: Staffan Hellstrand, aktuell med bok och album

”Lilla fågel blå”, ”Fanfar”, ”Du går aldrig ensam” och ”Fiskarna i haven” är bara några av de låttexter av Staffan Hellstrand som ristat in sig i den svenska folksjälen. Nu finns hans texter samlade i nyutkomna boken ”Du går alltid ensam – Texter 1985 – 2020”.

Boken spänner från åren med postpunkgruppen SH!, via soloalbumen till låtskrivande åt artister som Lisa Nilsson, Idde Schultz och Svante Thuresson. Boken innehåller också självbiografiska passager och berättelser från albuminspelningarna. Parallelt med boken släpper Staffan Hellstrand konceptalbumet Mordet i Nürnbergbryggeriet. 

Hur var det att återbesöka och fördjupa dig i dina tidigare texter?

– Inte så speciellt som man kan gissa, kanske. Jag har alltid varit väldigt nära mig själv i mitt skrivande så även gamla texter är på något sätt närvarande i mig. Däremot var det roligt att skriva dom små biografidelarna som följer med varje album. Det blev lite mer en tripp ner i minnenas allé.

Man behöver inte läsa långt för att att känna att det finns en skrivglädje hos dig. Har du haft tankar på att skriva mer i det längre formatet?

– Inget än så länge, men man vet aldrig.  Formatet text och musik passar mig väldigt bra.  Det finns en tanke om en scenföreställning av min senaste skiva som handlar om en mordhistoria på 1800-talet och där kommer jag ju att vara inblandad.

Förordet är skrivet av Lars Norén, som är en beundrare. Hur fick du reda på att han är ett fan?

– Han stoppade mig på gatan, en gång för ett par år sedan.

Du har varit en del av svensk musikbransch i många år. Vad skulle du vilja säga till den som är ung och tar sina första steg som artist och låtskrivare idag?

– Jag gör en variant på författaren Ivar Lo-Johanssons svar på samma typ av  fråga: Den som vill bli en riktig artist tar inga råd.

Christel Valsinger

Foto: Carina Hedlund

Du går alltid ensam – Texter 1985 – 2020 ges ut av förlaget Lovande Projekt.
Mordet i Nürnbergbryggeriet ges ut av Svarta Violer Musik.